Fler bilar får pekskärm – trots problemen

Ford, Chrysler, Chevrolet och Tesla har gått över till infotainmentsystem som styrs med en pekskärm – trots att det inte är särskilt trafiksäkert.
Annons

Fler bilar får pekskärm – trots problemen
Tesla Model S har en enorm 17-tumsskärm som är tryckkänslig. Rattknapparna är dock fortfarande fysiska.

Knappar och rattar

Fördelar
• Enkla att hitta under körning
• Ingen mjukvara som kan krascha
• Direkt feedback när man trycker

Nackdelar
• Rörig instrumentpanel
• Kan inte ändras senare i bilens livscykel

Tiden då instrumentpanelen i princip bara bestod av en knapp för varningsblinkers och en för vindrutetorkarna är förbi. Komplicerade mediasystem, klimatanläggningar och bilinställningar ska få plats på en så liten yta som möjligt.

Flera biltillverkare har samlat ihop många funktioner i ett infotainmentsystem. Ofta styrs det med en separat kontrollenhet, som i BMW:s iDrive och Volvos Sensus.

Men många biltillverkare använder också pekskärmar. En anledning till att de tryckkänsliga skärmarna är populära är att de redan finns i surfplattor och smarta mobiler. Användarna är alltså redan vana vid pekskärmstekniken.

Problemet är att pekskärmen i bilen sällan fungerar lika bra som i en modern smartphone. Mycket få biltillverkare har exempelvis stöd för ”nyp- och svepfunktionerna” som iPhone haft sedan den lanserades 2007.

Fler bilar får pekskärm – trots problemen
Chryslerkoncernen har ett nytt infotainmentsystem med pekskärm som kallas Uconnect. En pekskärm visar bara den information som behövs för tillfället, medan en vanlig knapp syns och tar plats hela tiden, även om den aldrig används. Ett exempel är knappen för stolsvärmen, som visas en liten stund efter att föraren startat bilen.

Touchkontroller

Fördelar
• Enkelt, modernt utseende
• Lockar yngre köpare
• Mjukvaran kan uppgraderas

Nackdelar
• Föraren måste titta bort från vägen
• Ibland lång responstid

Ford har fått mycket kritik för infotainmentsystemet MyFord Touch, som minskade antalet fysiska knappar ordentligt. Efter att både kunder och motorjournalister klagat har Ford nu uppdaterat systemet och lagt tillbaka några av de fysiska knapparna.

”På det hela taget har MyFord Touch lockat köpare. Folk är intresserade av det, och det resulterar i fler sålda bilar. Det har varit en stor framgång för Ford”, säger Mike Chiappetta, försäljningschef hos en Fordåterförsäljare utanför Chicago, till Automotive News.

Men trots det hittar pekskärmarna alltså in i fler bilar, skriver Automotive News. Nya Acura MDX har en mittkonsol där antalet knappar har minskats från 41 till 9. Cadillac ATS har infotainmentsystemet CUE, där till och med volymjusteringen görs med en touchkontroll.

Men kritikerna menar nu att även om en pekskärm kan se häftigt och modernt ut i bilhallen, blir det lätt tröttsamt i längden.

”Biltillverkarna går in på det här spåret för att bilarna ska bli mer som köparnas smartphones. Men i en bil måste man fokusera på pekskärmen, placera fingret och kanske också ta ögonen från vägen för att använda systemet, som ska vara så futuristiskt”, säger Kelsey Mays på Cars.com till Automotive News.

Fler bilar får pekskärm – trots problemen
Även lågprismärket Dacia har ett infotainmentsystem som är touchbaserat.
Annons
Annons
Rulla till toppen