Audi quattro Concept – värsting med 800 hk

Ryktena om en ny konceptbil från Audi stämmer. Nu kommer den officiella bekräftelsen att Audi quattro Concept ska visas på Frankfurtsalongen. Låg vikt, V8:a med 800 hk och vild design är en del av receptet. Men ännu så länge får vi nöja oss med designskisser.
Annons

Audi quattro Concept – värsting med 800 hk
Ett dussintal designskisser är allt vi har hittills på Audis nya konceptbil till Frankfurtsalongen. Klicka på bilden ovan för att hoppa direkt till bildgalleriet.

Vänta nu lite, har inte Audi redan visat upp ”quattro Concept”? Jodå, ni minns alldeles rätt. Det var på Parissalongen 2010 som Audi byggde en modern hyllning till sin gamla Sport quattro från 80-talet (klicka för att läsa mer).

För tre år sedan baserade Audi konceptbilen på en kortad version av RS5 med turbofemman från TT RS och toppeffekten höjd till 408 hk. Men de rykten som tilltog under sommaren om en ny Audi quattro Concept berättade istället om nya biturbo-V8 från RS 6, ombyggt chassit från RS 7, effekt över 600 hk och en möjlig serieproduktion.

De nya uppgifter som kommer från våra tyska kollegor på auto motor und sport, tillsammans med några designskisser, berättar att V8:an dessutom ska få hybridhjälp av en elmotor på runt 170 hk. Den sammanlagda toppeffekten skulle då bli runt 800 hk och 1.000 Nm. Toppfarten ska hamna vid 300 km/h och 0–100 km/h ska gå på 3,4 sekunder.

En annan tysk tidning, AutoZeitung, tror sig veta att nya konceptbilen får namnet ”Audi quattro Sport e-tron”.

Det skvaller vi själv hört från Ingolstadt berättar att Audi-ledningen delat upp sig i två grupper. Den ena vill ha en modern tolkning av Audi Sport quattro som ser ut ungefär som vi nyss beskrivit. De gamla stötarna (läs Martin Winterkorn och Ferdinand Piëch) vill hellre bygga en ultralätt bil som väger max 999 kilo och har en topptrimmad turbofemma. Konceptet med monsterstarka familjevagnar som väger över två ton är uttjatat och utmaningen ligger istället i att komma ner riktigt lågt i vikt – då får man bra prestanda utan att behöva ha 600 hk eller mer.

Men allt är ännu så länge rykten. Vi får se vad Audi vill berätta och visa upp på Frankfurtsalongen. Och vad som eventuellt kommer i serieproduktion. Vad säger ni läsare, är det trevligast med monsterstark biturbo eller en superlätt bil med turbofemma?

Annons
Annons
Rulla till toppen