Ny undersökning: BMW-förare är värst i trafiken

Här är undersökningen som bekräftar dina fördomar: BMW-förarna beter sig värst i trafiken och stannar inte vid övergångsställen. Men även Toyota Prius-förarna ligger illa till.

BMW-förarna beter sig inte lika bra i trafiken som andra, enligt en ny studie från University of California.

Vilka bilförare som brukar bete sig illa i trafiken är ett hett diskussionsämne bland bilintresserade. Vanligtvis brukar Audi- och BMW-förare få en del kritik för sin körstil, vilket ibland tillbakavisas som fördomar.

Men nu finns det faktiskt vetenskapliga bevis för att BMW-förare ofta har en aggressiv körstil, skriver New York Times.

En forskare vid University of California har hittat ett intressant samband: bilförare med en dyr bil har ofta en dålig och aggressiv körstil.

En del av undersökningen gick ut på att notera hur många bilförare som stannade vid ett övergångsställe när en fotgängare försökte gå över vägen. Precis som i Sverige måste förarna i Kalifornien stanna om en fotgängare är på väg att gå över vägen. Forskarna tittade också på hur många förare som trängde sig före andra bilar i en fyrvägskorsning.

I en fyrvägskorsning visade det sig att Priusförarna ofta trängde sig före.

Alla bilar klassades in på en skala från 1 (billig skrotbil) till 5 (en dyr premiumbil, som BMW eller Mercedes). Åtta av tio bilar gjorde rätt för sig i trafiken.

"I vår studie med fotgängarna körde ingen av de billiga skrotbilarna över övergångsstället. De stannade alltid för fotgängarna", säger Paul K Piff, forskare vid University of California, till New York Times.

Resultatet visade också att manliga förare stannade mer sällan för fotgängare än kvinnliga förare, och att både kvinnor och män oftare stannade för kvinnliga fotgängare än manliga.

"En av de viktigaste trenderna var att dyra bilar stannade mer sällan. BMW-förarna var värst", säger Paul K Piff.

Men det är inte bara BMW-förarna som får kritik i studien. Det visade sig också att Toyota Prius-förarna var mer benägna att tränga sig före i en korsning än många andra.

Jag håller med – BMW-förarna är värst i trafiken!
343
188