Teslas chock: Model S är säkrast någonsin

Elbilen Tesla Model S lyckades bättre i det amerikanska krocktestet än någon annan bil – även stora suvar. Resultatet blev fem stjärnor, och i ett annat test förstörde Model S testmaskinen.

Tesla lyckades riktigt bra i krocktestet hos amerikanska NHTSA.

I det senaste krockprovet från amerikanska NHTSA fick eldrivna Tesla Model S ett femstjärnigt betyg. Resultatet blev till och med bättre än så: i ett pressmeddelande berättar Tesla att Model S i själva verket fick ett totalbetyg på 5,4 stjärnor. Men NHTSA delar trots det inte ut mer än fem stjärnor.

Även jämfört med större bilar, som minibussar och suvar, lyckades Tesla Model S mycket bra. Bara en av hundra bilar som NHTSA testar får femstjärniga betyg i alla ronder, något som Model S klarat. Däremot hade bilen ingen autobroms och ingen filhållningsassistent.

Fördelen med Model S är att den inte har ett stort motorblock i fronten. Därmed blir deformationszonen mycket längre. Dessutom är det tunga batteripaketet placerat långt ned vilket minskar risken för att bilen slår runt.

Takstrukturen är så stark att den förstörde testmaskinen vid en oberoende testanläggning. Maskinen jobbade med ett tryck på 4 g. Taket klarar alltså vikten av fyra Model S placerade ovanpå en femte.
 

Jag är övertygad om att elbilar är säkrare än bilar med förbränningsmotor.
399
93