Infiniti Q30 – tillräckligt tuff och djärv?

Det är ett getingbo som Infiniti Q30 ska ge sig in i med konkurrenter som Audi Q3, BMW X1, Mercedes GLA. Armbågarna vässas med hjälp av djärv design och nu har vi fått första bilden på Infiniti Q30 Concept. Är Q30 tillräckligt tuff och utmanande i premiumsegmentet?
Annons

Infiniti Q30 – tillräckligt tuff och djärv?
Första bilden på Infiniti Q30 visar att man tagit i rejält. ”En bil som ska trotsa alla försök till definition av modelltyp” enligt Infiniti själva. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Med konkurrenter som Audi Q3, BMW X1 och Mercedes GLA har Infiniti bara ett val – nya crossovern Q30 måste sticka ut, på ett positivt sätt. Nu har vi fått första fotot på Infiniti Q30 Concept och därmed kan du själv avgöra hur väl man lyckats.

Enligt Infiniti har man medvetet skapat en bil som ska trotsa alla försök till definition av modelltyp. Det är inte en coupé, inte en halvkombi och inte en crossover – utan en blandning av alla tre. Designen är ämnad för yngre bilköpare som söker en premiumprodukt i kompaktklass, men är öppna för okonventionella lösningar.

Infiniti kallar Q30 Concept för ”Premium Compact”, vilket gör att den storleksmässigt hamnar i kompaktklassen och då får en längd kring 4,2–4,5 meter. Plattformen delas med Mercedes A- och B-klass. Drivlinorna kan Infiniti hämta från Mercedes utbud av fyrcylindriga motorer, som en del av det samarbete mellan Mercedes, Renault och Nissan/Infiniti som inleddes 2010.

Konceptbilen som vi nu fått en bild ska lanseras 2015 och den följs förmodligen av en något högre systermodell, QX30, året därpå. Infiniti Q30 Concept är första bilen som skapats av Alfonso Albaisa, chef för ”Executive Design” hos Infiniti. För Infiniti blir Q30 en mycket viktig modell då man globalt inte säljer mer än runt 100.000 bilar per år, men hoppas att Q30 ska kunna öka den siffran med 50 procent.

Infiniti Q30 ska byggas i Nissans fabrik i Sunderland, Storbritannien, och anläggningen byggs nu ut för den nya bilmodellen. Fabriken i Sunderland är redan idag en av de största i sitt slag med en årlig produktion på cirka 500.000 bilar, med Infiniti Q30 väntas den siffran stiga till 550.000 bilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen