Ford S-Max Concept – nu med filmer

Nästa generation Ford S-Max står för dörren och i Frankfurt ska vi få en god inblick i hur nya familjefraktaren ser ut. ”Ford S-Max Concept” är en konceptbil, sägs det, men i själva verket är den mycket nära den seriefärdiga bilen. Blir nya S-Max lika sportig som föregångaren? Ford lovar det!
Annons


Enligt Fords designchef Martin Smith skapade man en ny nischmodell med S-Max, när den kom 2006. Ford S-Max blev den ”sportiga familjebussen” för de som inte ville ha en mera konventionell, präktig familjebuss eller kombi. Egenskaperna charmade även juryn i europeiska ”Årets Bil” där Ford S-Max vann 2006.

Detta lyckokast gjorde att Ford S-Max lockade nya kunder, de som behövde utrymmet och gillade köregenskaperna men egentligen inte brukade köpa Ford. De nya kunderna var vana vid en hög utrustningsnivå och det gjorde att många S-Max lämnade bilhandlarna i ett fullmatat skick (= bra lönsamhet för Ford).

Med dessa erfarenheter visste Ford att man inte kunde avvika från den redan utstakade linjen. Nästa generation Ford S-Max måste uppfylla och helst överträffa förväntningarna. Hur väl Ford lyckats ser vi på de här första bilderna. Tittar vi på designen ser vi att ”knycken” vid rutramen runt C-stolpen finns kvar och profilen är välbekant. Men Fords nya grill sitter förstås på plats och skuldrorna är lite mera markerade.

Ford har fått en del kritik för att till exempel Focus och C-Max är överdesignade med för många karossveck. Men Ford S-Max Concept är lite stramare i de stora linjerna, fast med många noggrant utvecklade smådetaljer.

Konceptbilen har ett baksäte med tre separata stolar där den i mitten fälls ner i golvet. Det lär finnas ytterligare ett baksäte med ”+2” utrymme för småväxta i S-Max Concept, som också fälls ner i golvet, men det syns lite dåligt på de bilder som Ford släppt hittills. Återstår att se om de idéerna följer med till den seriemässiga modellen av S-Max, som väntas lanseras nästa år.

Ford S-Max Concept ska visas på Frankfurtsalongen men världspremiär blir det faktiskt redan veckan innan, på IFA Consumer Electronics Unlimited Show i Berlin. Där ska Ford bland annat visa upp den nya bildskärmen i mittkonsollen, ”Dual-View-Display”, som samtidigt kan visa upp två bilder – en till föraren och en till passageraren fram. Det är en ny teknik som tagits fram av en leverantör och den lär vi snart hitta i flera av Fords modeller.

Ford Sync och  MyFord Touch utvecklas ytterligare och via AppLink ska fler appar finnas tillgängliga som läggs på förarens smartphone men kan styras via Fords multimediasystem. Bland de nya apparna ska bland annat Spotify finnas för nedladdning. Trådlöst nätverk ingår förstås också. Mer information om Ford S-Max Concept finns i den svenska pressreleasen, klicka på länken för att ladda hem som pdf-dokument.


Annons
Annons
Rulla till toppen