Volvo visar sitt nya ansikte på XC90

Under presentationen av Concept Coupé visade Volvo flera bilder av kommande modellerna XC90, S90 och V90. Det blir ett nytt "ansikte" i fronten på de nya modellerna, liksom nya bakljus. Volvo visade också inredningen i XC90, med sju säten.

Volvo Concept Coupé design Thomas Ingenlath 2013

Den här grafiska "signaturen" ska Volvos modeller ha i framtiden. Varselljusen bildar två inåtvända "T" i strålkastarna – som sannolikt innehåller en hel del LED-ljus. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Volvos mest tydliga, grafiska signal är det snedställda järntecknet i grillen. Det gör att man kan identifiera en Volvo på flera hundra meters håll – om man är tillräckligt skarpsynt, förstås.

Volvo gav en liten försmak på hur nästa XC90 kommer se ut.

Men det finns fler grafiska signaler, eller "signaturer" om man så vill. Vi tänker inte alltid på dem medvetet, men på natten kan man komma ikapp en bil och genast se att det är en Volvo genom utformningen av bakljusen. Den sneda bågen på bakljuset sitter fast i minnesbarken och förknippas direkt med Volvo.

När Volvo under onsdagen presenterade sin konceptbil "Concept Coupé" för en grupp utvalda journalister – och auto motor & sport fanns förstås med – passade man också på att ge några små smakprov på vad som kommer framöver. Att det kommer en ny generation XC90 är förstås ingen hemlighet och den ska presenteras nästa år, sannolikt föregången av en konceptbil efter årsskiftet.

Designchefen Thomas Ingenlath berättade om Volvos nya "ansikte" och den bild som vi ser bakom honom är med all säkerhet det första bildmässiga smakprovet på nästa XC90. En illustration av inredningen visades också upp, liksom en genomskärningsbild med sju säten.

Volvos nya ansikte består av det snedställda järntecknet, två inåtriktade "T" i varselljusen och två vinklade bågar vid dimljusen. Bakljusen får i framtiden en mera komplicerad form, men ändå lätt att känna igen.

Volvo Concept Coupé design Thomas Ingenlath 2013

Volvos flexibla plattform bildar grunden till alla större och medelstora modeller, först ut blir XC90 och det är den vi ser på illustrationen. Fler bilder finns i bildgalleriet nedan.

Volvos utvecklingschef Peter Mertens visade en illustration av SPA-plattformens flexibla delar. Uppenbart är det nya XC90 på bilden och vi får ett smakprov av profilen. Första baksätet ser riktigt rymligt ut och de bakersta stolarna ser ut att vara nedfällbara i golvet, ungefär som nuvarande XC90.

Givetvis är Volvo ännu så länge ganska hemlighetsfulla med sina modellnyheter men det framkom att nuvarande Volvo V70 byter namn till V90 när det är dags för nästa generationsskifte. Sedanmodellen S80 byter namn till S90.

Vad tycker ni läsare – är det rätt väg som designchefen Thomas Ingenlath och hans team slagit in på?

Bildgalleri (klicka för att hoppa dit).

Volvo Concept Coupé design Thomas Ingenlath 2013

C-stolpens utformning är också en viktig signatur, fråga till exempel BMW om den saken. Här ser vi en kommande modell som vi antar är nästa generation S80 - som byter namn till S90. Snygg coupélinje, får man säga. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Ser spännande ut, jag tror att Volvo är på rätt väg med sin nya design.
826
49