Svärd: Så känns nya Volvo Concept Coupé

Nils Svärd var på plats i Göteborg för att kolla in lanseringen av Volvos nya formspråk. Men glöm 60-talsflörten med P1800. Volvo tar egentligen inspiration från ett helt annat decennium…Mediasystemet Sensus kommer i en ny version med pekskärm.

Vanligtvis släpps en konceptbil för att testa reaktionerna. Så är det inte nu. Det är blodigt allvar. Volvo Concept Coupé visar hur Volvos nya formspråk kommer se ut. Designen är fastslagen.

"Det är för sent att återvända till ritbordet", säger designchefen Thomas Ingenlath och skrattar.

Men det finns ingenting att ångra. I mina ögon är Concept Coupé en oväntad skapelse som bryter totalt med vad vi hittills får se från Volvo. Linjeföringen är vass och förvånansvärt aggressiv. Blicken har viss "Böser Blick" och den muskulära designen är fjärran från snälla V40.

Invändigt är det annorlunda. Miljön är lugn och avspänd med vackra detaljer. Allt känns dessutom oväntat produktionsnära, till skillnad från exteriören. Den gigantiska pekskärmen med de nya ventilationsutblåsen ger en vacker och avskalad inramning. Min personliga favorit är dock mätartavlorna. Trots att de är digitala omges mätarna av snygga metallringar som ger lite 60-talskänsla.

Så här ska det kännas i en modern premiumbil, tycker Nils Svärd.

Utförandet är utsökt. Det är high end-teknik som möter klassisk design med kraftfulla material. Hela interiören håller riktigt hög klass. Det är så här det ska vara i en modern premiumbil. Jag tror att Volvos nya interiör kommer att bli en viktig USP – unique selling point – som fångar upp dagens uppkopplade kunder som annars inte lockas av att köpa en bil.

Exteriört tror jag att Volvo och Thomas Ingenlath har hittat rätt väg. Även om konceptbilen spelar an på 60-talets P1800 tycker jag Volvos nya front – åtminstone vad vi fått se på förhandsskisser – tar tillbaka klassiska Volvoelement från 70- och 80-talet med tydlig Volvogrill och raka linjer på lyktorna.

Jag förstår inte varför Volvo så passionerat försökt fjärma sig från de kantiga Volvolinjerna de senaste åren. Den kantiga formen var måhända helt ute på 80-talet, men det var 30 år sedan. Idag är det en stor del av Volvos identitet.

Det är något som Ingenlath verkar inse. Han är redo att omfamna den boxiga designen med en tydlig Volvofront, som dock är anpassad för 2020-talet. Snart kommer konceptbil nummer två och då får vi nog få se en större Volvogrill än någonsin...

Jag håller med Nils, Volvo är helt rätt ute designmässigt.
1064
41