"Alfa Romeo 4C är ett mästerverk"

Alfa Romeo 4C blir snabbare och mycket roligare än både Lotus Elise och klasskungen Porsche Cayman. Det lovar utvecklingschefen, som påstår sig ha skapat "ett mästerverk".

Alfa Romeo 4C väckte en hel del uppmärksamhet på bilsalongen i Genève. Den svenska prislappen blir omkring 500.000 kronor.

Alfa Romeo har just nu bara två modeller att sälja: Mito och Giulietta. Men den italienska biltillverkaren har ambitiösa planer för framtiden. Försäljningen ska tredubblas och inte minst blir framtidens modeller bakhjulsdrivna – något som lär glädja Alfa Romeo-entusiasterna.

Först ut i den stora satsningen är Alfa Romeo 4C, en tvåsitsig roadster som lockar med flera intressanta siffror. Tjänstevikt på 895 kilo och en effekt på 240 hästar ur en 1,75-litersmotor.

I en intervju med Automotive News berättar utvecklingschefen för Fiat i Europa, Mauro Pierallini, att Alfa Romeo fått en hel del hjälp från ett känt koncernsyskon.

"Ferraris tekniker hjälpte oss. Vi är inte vana vid att arbeta med kolfiber, vår enda erfarenhet var med 8C. Alfa Romeo 4C var ett extremt utmanande projekt, både ur affärssynpunkt och med tanke på all expertis vi måste skaffa", säger han.

Fiatgruppens utvecklingschef Mauro Pierallini har visserligen respekt för Porsche Cayman, men han säger också att den känns ungefär som en Golf i låga farter.

Turbomotorn är 24 kilo lättare än i Giulietta, men underligt nog blir USA-versionen av 4C hela 100 kilo tyngre än Europaversionen på grund av tuffare krockkrav. Bara 3.500 exemplar ska tillverkas årligen.

"Vi bygger 4C i Maseratis fabrik i Modena. En av de utmärkande detaljerna för 4C är att den är unik, som en handgjord italiensk sko."

Enligt Mauro Pierallini blir Alfa Romeo 4C mycket roligare att köra än Porsche Cayman.

"Det är en väldigt fin bil, den låter fantastiskt, men om du kör den långsamt skulle man lika gärna kunna sitta i en Golf. 4C är helt annorlunda. Du känner att du sitter i en racebil", säger han.

Inte heller Lotus Elise ser han som en konkurrent.

"Jag kan inte förneka att de har en del gemensamt, men 4C är bättre än Elise ur många synvinklar: komfort, köregenskaper, prestanda. Elise var inte vårt mål. Vi byggde den här bilen för att det ligger i Alfa Romeos DNA att skapa små och lätta prestandabilar. Jag kan stolt säga att vi har byggt ett mästerverk som kommer förbli kvar i Alfa Romeos historia."

Läs också: Alfa Romeo 4C – svenska priser på "Ferrari light"

4C kan vara det bästa som Alfa Romeo någonsin producerat!
607
38