Alkobom stoppar rattfulla förare

Den nya alkobommen i Göteborg har fångat sin första rattfyllerist. En lastbilschaufför hade över 1,0 promille i blodet. "Nu ska den här tekniken in i varje hamn", säger Arne Winerdal på MHF.

Alkobommen på terminalen i Göteborg ska fånga rattfyllerister. Foto: Stefan Nilsson/Creative Commons

I augusti fick Stena Line-terminalen i Göteborg en automatisk nykterhetskontroll i form av en "alkobom". Alla chaufförer som kör tung trafik måste blåsa, och bommen öppnas bara om föraren är nykter.

Under måndagmorgonen stoppades den första lastbilen med en onykter förare vid bommen, skriver Motorförarnas helnykterhetsförbund i ett pressmeddelande. Chauffören var enligt MHF synbart påverkad och misstänks nu för grovt rattfylleri – alltså över 1,0 promille alkohol i blodet.

"Det är en rattfyllerist mindre i trafiken som hade kunnat döda eller skada någon och sedan fått leva med den skuldbördan", säger Arne Winerdal, vd på MHF som tagit initiativ till alkobommen.

Alkobommen används som försök under hösten och har hittills registrerat över 1.000 blås.

"För MHF som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri är det självklart att alla bilister vid färjelägen ska få blåsa. Nu ska den här tekniken in i varje hamn", säger Arne Winerdal.

Jag tycker alla färjeterminaler ska ha alkobommar.
262
6