Finska polisen kör Mercedes CLS

Den finska trafikpolisen har i 35 års tid tagit emot bilar från en biltidning. Senast i raden är en lyxig Mercedes CLS Shooting Brake. Men enligt polisen är gratisbilarna helt accepterade hos allmänheten.

Finska polisen har fått en Mercedes CLS från en biltidning.

Polisens bilval brukar vara ett hett ämne här på auto motor & sport – när den svenska polisen sågade Opel Insignia och istället valde BMW eller Volvo gick kommentarsfältet varmt. Likaså när polisen i Dubai köpte både en Lamborghini och en Ferrari.

Nu har den finska polisen tagit emot en Mercedes CLS 350 CDI Shooting Brake 4Matic från 60-årsfirande biltidningen Tekniikan Maailma.

Detta är femte gången som TM skänker en bil till finska polisen, som annars mest kör Ford Mondeo och Volkswagen Transporter.

"TM har alltid förespråkat trafikövervakning. Mercedes CLS syns verkligen i trafiken och därför har den förhoppningsvis en lugnande effekt på tungfotade förare", säger chefredaktören Velimatti Honkanen i ett pressmeddelande.

Att finska polisen tar emot gåvor från en biltidning är inget problem, enligt trafikpolisen.

"Enligt våra nuvarande lagar får bara landets polischef ta beslut om värdefulla donationer till den finska polisen. Tekniikan Maailma är en av många samarbetspartners och tidningen har ingen speciell status i vårt arbete. Vad jag vet accepteras den här typen av donationer hos allmänheten. Objektiviteten i vårt polisarbete är ett av våra viktigaste kärnvärden", säger Marko Lavikkala, biträdande chef för finska trafikpolisen till auto motor & sport.
   • Bilarna som finska biltidningen skänkt bort till polisen

1978: Dodge Aspen

1983: Volvo 245

1988: Audi 90 Quattro

2003: Jaguar S-Type R

2013: Mercedes CLS 350 CDI 4Matic Shooting Brake

Jag tycker det är helt i sin ordning att polisen tar emot gratisbilar från ett privat företag.
459
66