Bränslestölder tvingar OKQ8 att stänga på nätterna

Tjuvar lär sig hela tiden nya metoder och nu tvingas OKQ8 att stänga en del av sina stationer på nätterna. Landets bensinstationer har stora problem med stölder men trots detta leder smitningarna sällan till någon åtgärd från polisen.

OKQ8 mack bränsle smitningar tjuvar kriminella

Mackägarna tjänar inte speciellt mycket på att sälja bränsle, det är all annan typ av service och produkter som är den viktigaste inkomstkällan. Trots att det ofta finns bildbevis från kameraövervakningen leder smitningar inte till någon överdriven aktivitet från polisens sida. Att stjäla bränsle är därför tämligen ofarligt för de kriminella.

Bränsle för cirka 30 miljoner kronor stjäls varje år från landets bensinstationer. Förra året anmäldes 46.000 smitningar men det kan finnas ett betydande mörkertal då många mackägare vet att en anmälan sällan leder till att polisen griper och åtalar de misstänkta.

Tjuvarnas tekniska kunskaper ökar och i somras anmäldes flera fall av avancerad skimning vid bensinstationer. De försök som gjorts tidigare om åren att läsa av kundernas kontokort har varit rätt primitiva och lätta att upptäcka. Men den utrustning som användes under sommaren var mer avancerad.

Det senaste tecknet på allt mera sofistikerad teknik hos de kriminella ligorna är OKQ8:s beslut att stänga ett tiotal bensinstationer på natten. Tjuvarna har lärt sig hur man kan manipulera pumparna och därigenom tanka gratis.

Enligt Göran Lindblå, styrelseordförande för OKQ8, innebär de nattstängda stationerna att mackägarna förlorar en del intäkter. "Men vi bedömer ändå att det innebär mindre skada än när de stjäl och förstör grejer för oss," säger Lindblå till nyhetsbyrån TT.

För mackägarna i Sverige leder smitningarna och bränslestölderna till ett betydande ekonomiskt avbräck. Försäljningen av bränsle innehåller inga stora marginaler (försäljning av godis, snabbmat och annat står för den stora delen av inkomsten). För att kompensera för en smitning behöver mackägaren få in 80 kunder som tankar fullt. På mindre orter kan en tjuvtankning innebära att hela dagsvinsten för bränsleförsäljningen försvinner.

Med tanke på smitningarna har jag stor förståelse för att mackarna vill ha förskottsbetalning.
263
15