BMW:s fabrik i Leipzig är bäst i Europa

Produktionen av elbilen i3 har precis startat i BMW:s fabrik i Leipzig, samtidigt utses anläggningen till "Bästa bilfabrik i Europa 2013". Som några skäl anger juryn BMW:s sätt att motivera sina bilbyggare, kontinuerligt förbättra kvalitén samt ta till vara medarbetarnas förslag på förbättringar.

BMW fabrik Leipzig

BMW:s fabrik i Leipzig är fördelat på en 250 hektar stor tomt. Vid anläggningen finns det bland annat fyra vindkraftverk.

Tävlingen "Europas bästa bilfabrik" är kanske inte så känd men det finns faktiskt en sådan sedan 1995. I Tyskland, Spanien och Frankrike utser man varje år sina respektive "bästa bilfabrik" och en jury med representanter från de tre länderna jämför sedan de vinnande bidragen för att se vilken fabrik som är bäst i Europa.

Det här året gick titeln "Europas bästa bilfabrik" till BMW:s anläggning i Leipzig. En stad som för övrigt även rymmer Porsches fabrik där man snart ska öka produktionen rejält med nya "mellansuven" Macan.

Även BMW ökar tempot och för två veckor sedan inleddes produktionen av nya elbilen i3, som till stora delar byggs i kolfiberarmerad plast.

Juryn framhöll en mängd punkter som gör att BMW:s fabrik i Leipzig utmärker sig. Sedan bygget stod färdigt 2005 har man haft ett kontinuerligt förbättringsarbete för att spara energi (på området finns fyra vindkraftverk), spara vatten och även spara resurser (= liten andel kasserade delar).

BMW:s fabrik i Leipzig får även beröm för sin ständigt pågående process för att motivera sina bilbyggare, förbättra kvalitén samt ta till vara medarbetarnas förslag på förbättringar. Varje medarbetare uppmuntras också att ta ett personligt ansvar i sitt arbete, vilket premieras på olika sätt.

BMW:s fabrik är flitigt använd som exempel på en modern och effektiv produktionsanläggning, vilket inte minst märks på det stora antalet besökare – cirka 25.000 personer varje år. I Leipzig bygger BMW upp till 740 fordon per dygn fördelat på alla tre versionerna av BMW 1-serie, BMW X1 och nu även BMW i3.

Produktionen av sporthybriden BMW i8 i Leipzig inleds nästa år. 3.500 personer arbetar för BMW i Leipzig och den siffran ska utökas till 3.700 innan årets slut för att även hinna med nya i3. BMW har sammanlagt 28 produktionsanläggningar fördelat på tretton länder.

 

   
BMW bygger de bästa bilarna så givetvis har de den bästa fabriken också!
231
191