”Ni vill ju chockbeskatta all trafik!”

Det blev hetsig stämning när partiledarna diskuterade bilar, trafik och utsläpp i en SVT-sänd debatt på söndagkvällen. Om Miljöpartiet får som de vill höjs bensinskatten – men det skriver inte Moderaterna under på.
Annons

SVT sände en intressant och stundtals hetsig partiledardebatt under söndagkvällen, drygt ett år före valet. Klimatet och transporterna var två viktiga ämnen. Klicka för att se programmet på SVT Play.

Den stora partiledardebatten hölls under söndagkvällen i SVT, ungefär ett år innan valet. Debatten mellan de åtta partiledarna hettade till ordentligt flera gånger, bland annat när klimatet och transporterna diskuterades. Miljöpartiet vill höja skatten på både bensin och lastbilar, något som Jan Björklund (FP) retade upp sig på.

”Det märkliga när man läser Miljöpartiets budgetproposition är att ni verkar hata transporter. Jag kan förstå att det som släpper ut avgaser ska man försöka bekämpa. Men allting ska stoppas! Bensinskatten, bilskatten och trängselskatten ska chockhöjas. Ni ska chockbeskatta alla trafikslag i Sverige. Men om man chockbeskattar allt som rör sig kommer man leva i ett land som står still”, sade han.

Enligt Miljöpartiet gäller det istället att se mer långsiktigt på klimatfrågan.

”Det handlar om att ha ett samhälle som går framåt, mot vad som händer i framtiden. Då kommer vi behöva transporter som går på icke-fossila bränslen. Koldioxidbeskattning är en viktig del. Flyget är helt undantaget från beskattning. Det vet alla som märker att det är billigare att flyga än att ta tåget mellan Stockholm och Göteborg”, sade Åsa Romson.
 

”Det är oansvarigt att helt plötsligt börja straffbeskatta landsbygden och införa höga bensinskatter.”

Fredrik Reinfeldt (M)

Sveriges roll i klimatförändringarna är relativt liten, enligt Fredrik Reinfeldt (M) – ett uttalande som retade upp Socialdemokraternas Stefan Löfven. Foto: Ruben de Rijcke/Creative Commons/Flickr

15 gånger fler miljöbilar

Alliansen har 15-faldigat antalet miljöbilar, enligt Annie Lööf, men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är inte övertygad.

”Ni verkar nöjda med klimatpolitiken. Jag har en klump i magen. Jag vill veta hur den här planeten kommer se ut när mina barn blir stora. Vi släpper ut mer än vad den här planeten tål”, sade han.
 

”Du har en flexibel inställning till sanningen”

Sveriges betydelse i världens klimatpolitik är inte överdrivet stor, sade Fredrik Reinfeldt (M). Enligt honom släpps 34.000 miljoner ton koldioxid ut i världen varje år. 58 av dessa släpps ut i Sverige.

”Att stå här och säga att Sverige löser klimatfrågan är helt enkelt inte riktigt. Vi har nu fallande utsläpp, det har vi haft under många år. Vi har redan världens högsta koldioxidskatt. Den här regeringen har höjt den. När vi nu är på väg att klara de tuffa miljömålen som finns, är det oansvarigt att helt plötsligt börja straffbeskatta landsbygden och införa höga bensinskatter.”

Det uttalandet skriver inte Stefan Löfven (S) under på.

”Jag vill inte påstå att någon ljuger, men du har en väldigt flexibel inställning till sanningen. Vi måste ha tuffare målsättningar än vad vi har idag. Jag vill se våra barn i ögonen och säga ’vi gjorde allt vi kunde'”, sade han.

SVT Play: Se hela debatten igen
Läs också: Straffskatt på 40.000 kr för törstiga bilmodeller

Annons
Annons
Rulla till toppen