Handlare säljer bilar med olagliga lån

Handlarna lockar med att du kan köra ut en ny bil ur bilhallen utan att betala någon kontantinsats. Men nu ryter Konsumentverket till. Den här typen av erbjudanden är olagliga – och risken är att du som bilköpare får stå för notan.

Att köpa en ny bil och köra ut ur bilhallen utan att betala ett öre – visst låter det lockande? Men den här typen av erbjudanden kan ofta bli dyra i längden. Observera att Volvos återförsäljare inte har något med artikeln att göra.

Att köpa ny bil innebär ofta en del nya kostnader, som skatt, försäkring och kanske vinterdäck. Samtidigt måste alla som tar ett billån betala en kontantinsats på 20 procent.

Bilhandlarna har svarat med erbjudanden om "0 kronor kontantinsats". Det har fått Konsumentverket att gå i taket, och nu ska den här typen av erbjudanden granskas. Enligt lagen måste säljaren ta ut 20 procent kontantinsats när köparen tar ett billån.

"När man erbjuder kunden att köpa bilen utan kontantinsats kringgår man den regeln. Enligt Konsumentverket är det olagligt", säger Martin Ekelöf, som är jurist på Konsumentverket.

Regeln om kontantinsats infördes för att hålla tillbaka intresset för att handla på kredit.

"Risken är att man köper mer än man har råd med. Bilköp är ofta den näst största investeringen många gör. I och med att bilarna sjunker i värde riskerar man att stå utan bil men med lånet kvar om man inte betalar kontantinsatsen. Man förköper sig, helt enkelt", säger Martin Ekelöf.

• Vad gör ni konkret för att komma tillrätta med problemet?

"Vi har skrivit brev till tolv bilhandlare i Stockholm, Göteborg och Malmö. De har till den 17 oktober på sig att svara. Sedan får vi se om de tänker ändra sin marknadsföring."

• Vad händer om de inte gör det?

"Åtgärden kan vara att vi förbjuder bilhandlarna att marknadsföra sig på det här sättet. Jag tror det skulle få stor effekt."

På Blocket finns hundratals annonser där bilhandlarna erbjuder köp utan kontantinsats. Nu ska Konsumentverket granska om den här marknadsföringen får fortsätta, och beslutet kommer senare i höst.

En bilhandlare som auto motor & sport talat med har precis tagit bort alla erbjudanden om "0:– kontantinsats".

"Personligen hade jag gärna fortsatt med det. Det är väldigt populärt. När man köper ny bil är det mycket runt-omkring-kostnader, som skatt, försäkring och vinterdäck. Då vill man inte ta av sin buffert. Det här var en tillfällig lösning", säger bilhandlaren.

Enligt honom finns en stor risk med att bilhandlarna återigen börjar kräva en kontantinsats.

"De kunderna som inte vill betala kontantinsats tar nu istället ett eget lån, på någon annan bank som kanske gör en jäkla massa kreditförfrågningar. Det gör att de kanske inte får det stora lånet på bilen", säger han.

SvD: Bilköpare lockas med olagliga lån

Så här kan det se ut i annonsen när bilhandlaren låter köparen köra ut ur bilhallen med en ny bil utan att betala någon kontantinsats.

Jag kan tänka mig att köpa ny bil utan kontantinsats.
102
230