Så mycket dyrare blir dina böter – räkna själv

Snart kan dina hastighetsböter bli betydligt högre – om du tjänar mycket pengar. Vad sägs om två miljoner kronor för att köra 137 km/h på en 80-väg?
Annons

Så mycket dyrare blir dina böter – räkna själv
Tidningen Metro skriver om en förare som körde 137 km/h på 80-väg i Schweiz i en Ferrari Testarossa. Straffet blev två miljoner kronor i böter.

Sex av tio ams-läsare…

…eller 64 procent tycker inte att Sverige ska införa inkomstrelaterade böter. Det framgår av förra veckans webbfråga här på sajten.

Idag har Sverige fasta belopp för böter i trafiken, till skillnad från exempelvis Finland och Schweiz. Där baseras bötesbeloppet istället på hur mycket du tjänar.

Nu vill Socialdemokraterna ha inkomstbaserade böter även i Sverige, skriver Metro. Att köra mot rött skulle i så fall kosta 2.900 kronor om du är ensamstående och tjänar 20.000 kronor i månaden. Men en höginkomsttagare kan istället få betala två miljoner kronor för samma brott.

Trots att Finland har infört inkomstrelaterade bötesbelopp ligger trafikdödligheten på en högre nivå än i Sverige. På finska polisens sajt finns en ”bötesberäknare” där du kan räkna ut hur mycket du skulle få betala för ett trafikbrott i Finland.

Annons
Annons
Rulla till toppen