Teslachefen: "Bränsleceller är bara skitsnack"

Elbilar och batterier är framtiden. Det tror i alla fall Teslachefen Elon Musk, som lovar en ny prestandamodell – och passar på att såga konkurrenternas försök att bygga "gröna" bilar.

Teslachefen Elon Musk befann sig i München i måndags för att inviga ett nytt servicecenter. Klicka för att se hela presentationen.

Är du nyfiken på Tesla Model S får du inte missa nummer 23 av auto motor & sport. Stort test och nyttig elbilsskola!

De flesta biltillverkare jobbar just nu med någon typ av "grön" teknik. Nissan och Renault väljer elbilar, Toyota var tidigt ute med hybrider och Hyundai satsar på bränsleceller.

Men chefen för elbilstillverkaren Tesla, Elon Musk, är inte övertygad. Under måndagen invigde han ett nytt servicecenter i Tyskland och passade på att totalsåga vätgasbilar och bränsleceller.

"Herregud, bränsleceller är bara skitsnack", sade han, och menade att de bara används för marknadsföring. Enligt Elon Musk är elbilar med litiumjonbatterier betydligt bättre, och framför allt billigare.

"Och vätgas är ganska farligt. Det passar i den övre delen av raketer, men inte i bilar."

Vätgas och bränsleceller är bara marknadstrick, enligt Elon Musk. Hyundai och Honda är några av tillverkarna som satsat stora pengar på bränslecellsbilar.

Försäljningen av Tesla Model S har inte gått tillräckligt bra i Tyskland. Därför presenterade Elon Musk också en autobahnvänlig nyhet under måndagen: Tesla ska utveckla en ny version av Model S med betydligt högre toppfart.

"Jag kommer skicka hit mitt bästa ingenjörsteam för att anpassa bilen för tyska vägar", sade han.

Det nya "autobahnpaketet" blir kostnadsfritt för nya och befintliga Teslaförare. Exakt vad paketet består av ville Elon Musk inte avslöja.

• Spola fram till 29:10 i filmen nedan för att höra Elon Musks uttalande om bränslecellsbilar.
 

Jag håller med Elon Musk, elbilar och batterier är framtiden!
451
404