Stöldligan lockar förare av stulna lyxbilar

Ligorna bryter sig in i lyxbilar och försvinner snabbt – antingen med hela bilen, eller med reservdelar. Med den här jobbannonsen söker en kriminell liga förare som ska köra svenska lyxbilar ut ur landet.

BMW X5 är en av de mest åtråvärda bilarna för ligorna. Ibland blir ägaren av med hela bilen, i andra fall är det enbart reservdelar som försvinner.

Det är framför allt unga män som lockas att frakta lyxbilar till Baltikum. Klicka för att se annonsen hos Mitt i. Foto: Polisen

De senaste åren har biltjuvarna ändrat sitt sätt att arbeta. Trots bilarnas smarta säkerhetssystem kan ligorna ta sig in i en ny bil och köra iväg på bara några minuter.

En annan metod är att störa ut signalen som skickas från fjärrkontrollen. På så sätt aktiveras inte bilens lås och larm trots att ägaren trycker på låsknappen.

Svenska polisen visar nu upp en jobbannons – men inte vilken jobbannons som helst. Annonsören söker en förare som ska köra en bil eller reservdelar till Baltikum.

Tidningen Mitt i skriver att det ofta är unga män med låg inkomst som söker den här typen av jobb. Det är inte bara hela bilar som fraktas ut ur landet, utan också reservdelar som krockkuddar, rattar och fälgar.

"Kanske har de till en början trott att det handlar om ett schyst jobb. Senare förstår de att allting inte stämmer men fullföljer ändå", säger Thomas Rehn på stöldgruppen i city till Mitt i.

Jag tycker polisen borde lägga mer resurser på att stoppa lyxbilsstölderna.
645
34