Volkswagen återkallar 2,6 miljoner bilar

Det blir en jobbig vecka för Volkswagen. Totalt återkallas 2,6 miljoner bilar över hela världen – bland annat för problem med dubbelkopplingslådan. Här i Sverige måste bilägarna byta olja i DSG-lådan.

Volkswagen Tiguan är en av flera modeller som nu måste tillbaka till verkstaden.

Volkswagen har haft en del problem med dubbelkopplingslådan DSG. 91.000 bilar har redan återkallats i Japan efter problem med DSG-lådan, och ytterligare 400.000 bilägare i Kina har tvingats besöka en verkstad.

Nu kommer nästa kalldusch. Volkswagen ska byta olja i den 7-stegade dubbelkopplingslådan på totalt 1,6 miljoner bilar över hela världen.

Här i Sverige väljer Volkswagen att göra en så kallad "verkstadsaktion". Den omfattar alla bilar med den 7-stegade DSG-lådan med torrkoppling som kallas DQ200. Den syntetiska oljan byts ut mot mineralolja.

Polo är en av alla modeller som har den 7-stegade DSG-lådan DQ200. Vid nästa servicetillfälle utförs ett oljebyte i växellådan – men bilarna kallas inte tillbaka.

"Det innebär alltså inte en återkallelse, utan att bilägare i samband med nästkommande service på auktoriserad Volkswagen-verkstad får detta byte utfört utan någon kostnad", säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige.

Men det är inte bara DSG-lådorna som ställer till med problem för VW-koncernen. Ytterligare 800.000 bilar över hela världen ska tillbaka till verkstaden på grund av problem med en säkring som styr strålkastarna. Det är Volkswagen Tiguan som är byggda mellan 2008 och 2011 som drabbas.

Dessutom måste 240.000 Amarok tillbaka till verkstaden för att lösa ett problem med läckande bränsleledningar.

• Uppdatering 17.15: Enligt Automotive News omfattas 1,6 miljoner Volkswagenbilar av oljebytet i DSG-lådan. Det totala antalet bilar som ska återkallas är nu 2,6 miljoner.

Läs också: Har du haft problem med DSG-lådan?

Jag är övertygad om att Volkswagen har bra kvalitetskontroll.
692
621