Ariel Atom 3.5 godkänd för svensk trafik

Efter långa förhandlingar med Svensk Bilprovning är nu Ariel Atom 3.5 godkänd för svensk trafik. Men det gäller att sno sig på med att lägga in en beställning inför trackday-säsongen 2014.

Den svenska generalagenten har öppnat orderböckerna inför trackday-säsongen 2014. (klicka på bilden för större format)

De som gärna skippar all form av elektronisk inblandning i sin körupplevelse har sedan ett antal år tillbaka kunnat njuta av den totalt kompromisslösa sportbilen Ariel Atom. Sedan Fredrik Huldts provkörning av Atom 2 för snart åtta år sedan har utvecklingsarbetet hos Ariel Motor Company i Sommerset hunnit fram till version 3.5 – som nu görs tillgänglig för svenska vägar (men kanske mestadels banor). Eldsjälarna på den svenska generalagenten har efter långa "förhandlingar" med Svensk Bilprovning lyckats få bilen godkänd för trafik och orderböckerna står nu öppna inför nästa års banmöten.

Räcker grundmodellens 245 hk till eller är det lika bra att hosta 1,6 miljoner för V8-versionen direkt? (klicka på bilden för större format)

I marknadsföringen beskriver generalagenten Atom 3.5 som det närmaste du kan komma en Formel 1-bil för allmän väg, med en väghållning som ingen annan gatbil kommer i närheten av. Med tanke på bilens specifikationer och prestandasiffror finns ingen större anledning att betvivla deras ord. Grundmodellen väger endast 456 kg, kostar från 481.204 kr och är bestyckad med en 2-liters Hondamotor på 245 hästkrafter. För 563.055 kr får du versionen med kompressormatning, 310 hästkrafter och en 0-100 km/h-tid på 2,75 (!) sekunder. Om du fortfarande inte är nöjd finns även den fullkomligt vansinniga Atom 500 V8 för cirka 1.600.000 kr, där 500 står för antalet hästkrafter …

Utöver grundpriset kan du även botanisera bland godsakerna i tillvalslistan såsom högglanspolerat avgassystem (7.580 kr), stolar i kolfiber (33.687 kr) och frontvinge i kolfiber (30.126 kr). Om man som förare är rädd för att sittbrunnen blir dragig hälsar generalagenten att de utrustar alla nordiska Atomer med dubbla 12V-uttag för att kunna plugga i eluppvärmda kläder. Men det gäller att sno sig på med att lägga in en beställning inför trackday-säsongen 2014, leveranstiden är 6-8 månader.

• Länk till broschyr för Atom 3.5

• Länk till prislista

• Länk till releasekampanj

Se filmen nedan där Jeremy Clarksson kör Ariel Atom och får ett något deformerat ansiktsuttryck.

Roligare går nog inte att ha på fyra hjul!
229
13