VW Golf Design Vision GTI – en framtida Golf R?

Projektet från årets GTI-träff vid Wörthersee – VW Golf Design Vision GTI – var tydligen allvarligt menad. Kanske är det en framtida Golf R som antyds och den turbomatade V6-motorn på 503 hk ska komma i serieversion – till exempel i VW Passat.

 

Minnesgoda läsare kommer nog ihåg att Volkswagen visade upp en "Super-GTI" på den stora bilfestivalen vid Wörthersee i början på maj. VW har visat många GTI-konceptbilar genom åren och ibland har det varit en tidig försmak av vad som komma skall – och ibland har det inte blivit något konkret alls.

Kanske kan Golf Design Vision GTI vara mera allvarligt menad än vi tidigare trodde. Volkswagen tog med konceptbilen till Los Angeles Auto Show – som är öppen för publik nu – och lät även en liten skara utvalda motorjournalisters provköra Golf Design Vision GTI.

Under huven på VW Golf Design Vision GTI hittar vi en helt ny, tvärställd 3,0-liters VR6 med dubbla turboaggregat. Toppeffekten anges till 503 hk och 500 Nm finns tillgängligt redan vid 2.000 rpm. Maxvridet 560 Nm uppnås mellan 4.000–6.000 rpm. Effekten går vidare till en sexstegad DSG-låda och fördelas till alla fyra hjulen med Haldex fyrhjulsdrift, precis som hos VW Golf R. Sprinten 0-100 km/h ska gå på 3,9 sekunder och toppfarten för VW  Golf Design Vision GTI anges till 300 km/h.

Cylindervinkeln i den nya VR6-motorn är 15 grader, alltså har den gemensamt topplock och är byggd för turbomatning från början. Den gamla VR6-motorn på 3,6 liter var inte byggd för överladdning och vad vi förstått gjorde Volkswagen försök på det hållet men kunde aldrig bemästra värmeproblemen i det kompakta topplocket. I den här nya VR6-motorn är avgasportarna vända "utåt", så att säga, och därför byggs inte värmen upp i mitten av topplocket som på gamla VR6.

Den nya VR6-motorn kan tänkas dyka upp i en framtida VW Golf R men enligt våra engelska kollegor på Autocar är den planerad att användas i framtida suvmodeller och i nästa generation VW Passat. 500 hk är kanske för mycket att hoppas på i serieproduktion men en bit över 400 hk vore inte omöjligt att tänka sig ur en 3,0-liters VR6-motor.

 

Provkörning VW Golf Design Vision GTI, hos Autocar.

   
Hoppas att VW gör allvar av den här bilen. Sätt i produktion!
262
40