100 självkörande Volvos i Göteborg

Dagens teknik med autobroms, filassistans och adaptiv farthållare är ett första steg mot autonomt körande bilar. Nu tar Volvo nästa steg och lanserar ett projekt med bilar som kör sig själva på vissa vägar.
Annons

 

100 privatpersoner ska få åka runt i självkörande Volvos i Göteborgs trafik. Detta blir den hittills största utvärderingen av bilar med autonom körning, långt större än Googles tiotal bilar. De 100 förarna ska använda de självkörande Volvo-bilarna i sin vardag.

På vissa vägar och huvudleder i Göteborg kommer Volvo-bilarna att kunna köra helt av sig själva. Utöver dagens teknik för autonom körning har de utrustats med ytterligare kameror och sensorer för att kunna övervaka alla vinklar runt om bilen. Pirsökningen för den extra tekniken kommer att ligga på 40.000 kronor.

Budgeten för projektet, som heter Drive Me, ligger på 500 miljoner kronor och finansieras till hälften med pengar ur statliga forskningsfonder, och till andra hälften av Volvo.

Bilarna kommer även att vara uppkopplade mot Göteborgs trafikledningscentral för att undvika köer och få ett jämnare trafikflöde. Volvo hävdar att den autonoma körningen kan halvera bränsleförbrukningen i vissa situationer. Projektet är ett unikt samarbete mellan Volvo och de svenska myndigheterna och möjliggör bland annat att Vägverket kan lägga slingor i de utvalda vägarna så att den autonoma körningen även fungerar vintertid med snö på vägen.

Fortfarande återstår juridiska frågor innan projektet kan dra igång, bland annat ansvarsfrågor. Men enligt Erik Coelingh som forskar inom autonoma bilar på Volvo är övertygad om att tekniken är säker: ”De behöver inte vara rädda, vi kommer inta att ta några risker med det här projektet. En av de forskningsfrågor som vi har i det här projektet är hur andra trafikanter reagerar när man passerar en bil där det sitter någon och läser tidningen istället för att hålla i ratten”, säger han.

 

 

Syftet med utvecklingen av den autonoma körningen är att minska antalet trafikolyckor. Målet med utvecklingen av den autonoma körningen är att ingen ska behöva dö eller bli allvarligt skadad i en trafikolycka med en Volvo från år 2020.

Den första riktigt autonoma tekniken kommer att lanseras i samband med nya Volvo XC90 i slutet av 2014. Vid kökörning kommer den adaptiva farthållaren och steer assist automatiskt hänga med i kön utan att föraren behöver ingripa. XC90 kommer även att kunna läsa av var vägkanten och vägräcken är för att styra tillbaka bilen till filen om den är på väg av vägen.

Drive Me-projektet utvärderar nästa steg av autonom körning, där bilar kör av sig själva i högre hastigheter och föraren övervakar. Lite som en pilot på ett trafikflygplan. Projektet drar igång redan nu och de 100 bilarna kommer att rulla hos kunderna år 2017.

Enligt Volvo kommer den autonoma körningen att kraftig ändra vår syn på bilkörning. I framtiden kommer vi att kunna planera vår körning på ett mycket effektivare sätt. Vi kommer även, på ett säkert sätt, att kunna interagera körningen med smarta mobiltelefoner och läsplattor.

Annons
Annons
Rulla till toppen