Använda mobilen i bilen – nu kan du få böter

Nu skärps reglerna för att använda mobilen när du kör bil. Att surfa eller ringa kan sluta med böter – men bara i vissa fall. Här reder vi ut begreppen.Sverige har ännu inget totalförbud mot att använda mobiltelefonen under bilkörning. Men reglerna skärps med start på söndag den 1 december – då får du bara använda mobilen om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt.

Exakt vad som är "trafikfarligt" är till stor del en definitionsfråga, och innan en domstol har utrett frågan är det svårt att säga var gränsen för trafikfarligt beteende går, och hur höga bötesbeloppen blir. Men Bengt Svensson, som är trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, avråder helt från att svara i telefonen i en komplex trafiksituation.

"Att ta blicken ifrån trafiken mer än en till två sekunder innebär ett stort risktagande och orsakar tyvärr ett antal olyckor varje år. Ingen borde alltså exempelvis skicka sms vid bilkörning", säger han.

Det handlar alltså inte om ett totalförbud mot att använda prylar som mobiltelefon eller gps-navigator. Men om en polispatrull märker att en förare gör det på ett sätt som inte är trafiksäkert kan de nu rapportera det.

"Nu har polisen ett verktyg för situationer där en olycka är nära, vilket vi inte hade tidigare. Det kan bidra till bättre säkerhet på vägarna. Vi hoppas också att de skärpta kraven har en avskräckande effekt så att bilförare blir mer försiktiga med mobilanvändning i trafiken", Bengt Svensson.
 

Jag tycker det är bra att reglerna för att använda mobilen i bilen skärps.
179
24