Officiellt: Hon blir GM:s första kvinnliga vd

För första gången någonsin tar en kvinna ta över rollen som vd på USA:s största biltillverkare – General Motors.

General Motors vd Dan Akerson fyllde 65 år i oktober, och ersätts snart av Mary Barra. Hon har jobbat på företaget sedan hon var 18 år.

Under tisdagen blev det klart att Mary Barra utses till ny vd för General Motors. Därmed blir hon GM:s första kvinnliga vd någonsin.

Mary Barra, 51, började jobba på fabrikgolvet för över 30 år sedan och har idag titeln global produktutvecklingschef. Hennes far jobbade för Pontiac i 39 år.

"Det var en tuff miljö. Det gör dig hårdare", sade hon i en intervju i mars enligt Bloomberg.

Dan Akerson lämnar över till Mary Barra vid årsskiftet. Dan Akerson hade planerat att lämna vd-posten under andra halvan av 2014 men hans fru fick nyligen en cancerdiagnos och det har påskyndat processen att hitta en ny ledare för GM.

Sedan Mary Barra började jobba med produktutveckling har hon satt upp ett tydligt mål. Om GM ska ge sig in i en bilklass, är det för att erbjuda en bättre bil än konkurrenterna.

"Vi måste göra fantastiska bilar, suvar, pickuper och crossovers och det är vår uppgift att göra det möjligt för våra anställda att göra det. Inga fler skräpbilar", sade hon i oktober på konferensen Most Powerful Women Summit.

Läs också: "Opel Adam blir en succé"
Läs också: "GM är som kommunist-Kina på 60-talet"


Jag tycker det är viktigt att bilföretag leds av bilintresserade människor.
420
12