Årets Bil 2014 – finalisterna är klara

Den europeiska juryn för "Årets Bil 2014" har gallrat färdigt och nu finns det bara sju finalister kvar. Vem ska vinna? Blir det BMW i3, Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes S-klass, Peugeot 308, Skoda Octavia eller Tesla Model S? Rösta på både din favorit och vad du tror att juryn väljer!

BMW i3, Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes S-klass, Peugeot 308, Skoda Octavia och Tesla Model S

I årets grupp ingick 30 bilmodeller och 28 av dem var samlade i Danmark för utvärdering, sammanlagt 60 bilar på plats för juryn att testa. Nu återstår det bara sju finalister.

Av de 32 deltagarna i europeiska tävlingen "Årets Bil 2014" är det nu bara sju bilar kvar. Jurygruppen, med motorjournalister från 23 länder, har vaskat fram sina favoriter och de närmaste månaderna återstår ett hårt testande fram till mars, då vinnaren ska presenteras på Genèvesalongen.

Man kan varje år säga att det är ett tufft gäng kvar i finalen men frågan är om vi sett en "hårdare" uppställning förut? Vad sägs om BMW i3, Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes S-klass, Peugeot 308, Skoda Octavia och Tesla Model S?

De två elbilarna i gänget, BMW i3 och Tesla Model S, har vi hyllat i flera artiklar. Båda är på väg in i Sverige nu på allvar och en vinst i "Årets Bil 2014" skulle förstås sitta fint.

Mercedes har skapat sin bästa bil någonsin med nya generationen S-klass, "världens bästa bil" som man så ödmjukt formulerat det. Om nu Mercedes har rätt borde det inte vara något snack om saken. Men det är juryn som bestämmer.

Sen har vi ett gäng på fyra familjebilar som har lite olika inriktning: Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Peugeot 308 och Skoda Octavia i sin tredje generation. Även här är det många fina recensioner i media och goda egenskaper till ett betydligt lägre pris än exempelvis Mercedes S-klass och Tesla Model S. Kanske är det en prisvärd bilmodell som vinner "Årets Bil 2014"? Förra året vann Volkswagen Golf titeln "Årets Bil 2013" och slog även till med den globala titeln "WCOTY" – Årets Bil i hela världen.

I faktarutan nedtill har vi listan de 30 bilmodeller som var med från början. Startfältet är verkligen en tuff samling av bilar och man kan konstatera att Toyota hade med tre kandidater i startfältet men inte fick med en enda till finalen.

Bland sportbilarna klarade sig varken Jaguar F-Type eller Porsche Cayman fram till den sista uttagningen. Inte heller Renault Captur eller Peugeot 2008, som båda säljer så bra i sitt hemland. Och starka suvmodeller som BMW X5 och Range Rover Sport fick bli utan finalplats. Tufft, som sagt!

 

Källa: Car of the Year

årets bil 2014

Uttagningen till finalen är klar, endast sju bilar är kvar. Är årets startfält ett av de tuffaste någonsin?

   
Jag tror att det blir en elbil som vinner, i år igen!
53
39