Grov vårdslöshet i trafik blir allt vanligare

Premium Förare som struntar i stopplikten, prejar in sig i kön och ligger alldeles för nära bilen framför blir allt vanligare. Siffran för hur många som anmäls för grov vårdslöshet i trafik minskar inte.

Grov vårdslöshet i trafik blir allt vanligare
Allt fler personer misstänks för grov vårdslöshet i trafik. Det kan ge upp till två års fängelse.

Just nu trängs 4,8 miljoner bilar på de svenska vägarna. Trafikrytmen blir allt högre – och det kan vara en av anledningarna till att vårdslösheten i trafiken blir värre.

Idag rapporterar polisen in mer än dubbelt så många ärenden med grov vårdslöshet i trafik än för 40 år sedan. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som auto motor & sport tagit del av, och som nyligen uppdaterades med förra årets (preliminära) siffror.

Grov vårdslöshet i trafik kan till exempel handla om bilförare som struntar i rödljus eller stopplikt, eller att ligga alldeles för nära bilen framför och stressa. Personer som gör sig skyldiga till grov vårdslöshet i trafik kan dömas till upp till två års fängelse, och kan dessutom bli av med körkortet.1975 anmäldes 487 fall av grov vårdslöshet i trafik i Sverige. 2012 hade den siffran mer än fördubblats till 1.158. Även om vi räknar antalet brott per 100.000 invånare har siffran fördubblats, från sex till tolv.

Allra värst är läget i Stockholms län. Där anmäldes hela 423 fall av grov vårdslöshet i trafik under 2012, eller 20 fall per 100.000 invånare. Det är fem gånger fler än i Norrbottens län.

Även Södermanland och Värmland ligger illa till i statistiken. I båda länen anmäldes över 50 fall av grov vårdslöshet i trafiken förra året, eller 19 fall per 100.000 invånare. När det gäller Södermanland kan en förklaring vara trafiken på E4:an, som blir mycket intensiv vid storhelger som midsommar och jul. 


Förarna som beter sig farligt illa i trafiken

Försökte smita från polisen

En 41-årig förare i en Saab försökte köra ifrån polisen i Linköping i början av februari, skriver Östgöta Correspondenten. Han forcerade en bom och ska sedan ha kört på gång- och cykelbanor. Tre oskyddade trafikanter ska ha passerats. Polisen lyckades till slut preja den narkotikapåverkade föraren.


160 på 40-väg

En 19-åring i Malmö tappade kontrollen över sin bil, efter att ha kört mellan 140 och 160 km/h på en 40-väg, skriver Kvällsposten. Dessutom körde han i bussfilen. Efter att ha kraschat med en mötande bil, med en femårig flicka ombord.


Struntade i väjningsplikten

En 33-årig man struntade i väjningsplikten i Farsta söder om Stockholm. Han krockade med en lastbil och försvann sedan från olycksplatsen, skriver Mitt i.


Hotade och körde på p-vakter

En bil som stod illa parkerad skulle precis bötfällas av parkeringsvakter i Malmö när föraren dök upp och började hota dem, skriver Sydsvenskan. Sedan klev han in i sin bil och körde på parkeringsvakterna avsiktligt, enligt polisen.


Jag tycker polisen borde jobba hårdare med att sätta dit farliga bilförare.
365
52