Range Rover är biltjuvarnas nya favorit

Ligorna blir allt smartare och använder avancerad teknik för att köra iväg med bilen utan att du märker något. Ett bilmärke är särskilt utsatt – och det är varken BMW eller Mercedes.

Range Rover har blivit populär bland biltjuvarna. Bara under en vecka i november stals tio exemplar.

Nu nöjer sig inte längre biltjuvarna med att bryta sig in i bilen med kofot och sno bilstereon. Ligorna använder nyckelklonare och störsändare för att komma över din bil. I många fall återfinns inte bilen, utan den försvinner utomlands.

Stölderna av Range Rover ökade mest under 2013, enligt en sammanställning som Larmtjänst gjort. Bara under en vecka i november stals tio Range Rover-bilar. Under hela året efterlystes 58 Range Rover – en ökning med 360 procent jämfört med 2012. Bara tio bilar har återfunnits.

"Att så få bilar har anträffats tyder på att de har försvunnit utomlands och mycket troligt rör det sig om organiserade stöldligor", säger Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

I övrigt är de "gamla favoriterna" BMW X5 och X6 kvar på listan. Båda ökade med 25 procent jämfört med 2012. Även Audi ökar bland biltjuvarna (med 41 procent), liksom Lexus.

Men det är inte bara lyxiga suvar som lockar biltjuvar. 36 ägare till Toyota RAV4 har efterlyst sin bil, framför allt i Stockholm och södra Sverige. Även transportbilar är populära: främst Mercedes Sprinter och Vito samt Volkswagen Caravelle, Transporter och Crafter.

   
Jag tycker biltillverkarna borde satsa mer på att förbättra stöldskyddet.
441
19