Volvo utvecklar nästa V40 med Geely – i Göteborg

Under onsdagen invigde Volvo och Geely ett nytt utvecklingscenter i Göteborg. Här ska flera framtida modeller utvecklas – bland annat nästa generation V40.

Den nuvarande V40-modellen har en hel del teknik från tidigare Volvopartnern Ford. Men nästa generation bygger på teknik som Volvo utvecklar tillsammans med Geely.

Mats Fägerhag är vd för Volvos och Geelys nya utvecklingscenter.

Under onsdagen togs ytterligare ett steg för att fördjupa samarbetet mellan Volvo Cars och kinesiska Geely. Utvecklingsbolaget CEVT (China Euro Vehicle Technology) håller till i Göteborg och ska utveckla en ny arkitektur för en bilmodell i Golfklassen.

Både Volvo och Geely får ta del av tekniken, men den kommande modellen från Volvo får mer avancerad teknik än Geelymodellen. Bilen ska vara färdigutvecklad om tre–fyra år.

Både ingenjörer och designers ska jobba vid utvecklingscentret. Volvo PV:s vd Håkan Samuelsson är stolt över CEVT-projektet.

"Det finns bilfabriker på många håll i Europa. Men de länder som klarar av att utveckla en bil från grunden är få. Det är Tyskland, Frankrike, Italien – och Sverige", säger han till Göteborgs-Posten.

Läs också: Doldischefen som ska styra upp Volvo och Geely
Läs också: Volvo utvecklar egen, kompakt plattform

Jag tror att samarbetet med Geely är en stor fördel för Volvo.
308
35