Volkswagen Polo R WRC får mer effekt och svensk fyrhjulsdrift

Det enda vi saknade när vi provkörde R-versionen av Volkswagen Polo var fyrhjulsdrift. Men det kommer redan i vår, om vi får tro uppgifterna från Autocar. Blir detta testchefens nya favorit?

I vår lanserar Volkswagen en snabbare version av Polo R WRC, enligt uppgifter till brittiska Autocar. Den nya modellen får trimmad turbomotor och fyrhjulsdrift från svenska Haldex.

Det ryktades länge om att Volkswagen skulle lansera en R-version av minstingen Polo. När vi gav oss ut på provkörningen visade det sig att Polo R WRC var ett riktigt lyckopiller – testchef Mikael Johnsson var nöjd med det mesta, men inte allt.

"Vi i kalla, blöta Skandinavien hade ju gärna sett att fyrhjulsdriften från Audi A1 Quattro slunkit med", skrev han i nummer 25/2012.

Volkswagen verkar nu ha läst testchefens tankar. Enligt uppgifter till brittiska Autocar kommer Polo R WRC snart i en ännu vassare version med samma fyrhjulsdriftssystem som också ska sitta i Audi S1. Tekniken kommer från svenska Haldex.

Samtidigt passar Volkswagen på att öka effekten i den fyrcylindriga turbomotorn på 2,0 liter till "över 250 hästkrafter", enligt Autocar. Till skillnad från dagens Polo R WRC blir en 6-stegad dubbelkopplingslåda standard. 0–100 km/h ska gå på under sex sekunder.

Det ryktas om att både Volkswagen Polo R WRC och Audi S1 ska visas upp på bilsalongen i Genéve i vår.

En liten Polo med 250 hästar och fyrhjulsdrift – detta kan bli riktigt roligt!
461
14