Lamborghini-chefen: ”Urus ska byggas – klar om tre år”

Nu är det officiellt från Lamborghini-chefen Stephan Winkelmann: "Urus ska byggas, den är klar om tre år". Om Lamborghinis prognos slår in blir Urus en mycket viktig modell som ska säljas i 3.000 exemplar om året – klart störst, alltså.

Lamborghini Urus Concept 2016 2017

På Detroitsalongen bekräftade Lamborghini-chefen Stephan Winkelmann att konceptbilen Urus fått grönt ljus av ledningen för VW Group. Fler, stora bilder finns i bildgalleriet nedan. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Det har varit många turer fram och tillbaka om Urus, den konceptbil som Lamborghini visade första gången för nästan två år sedan.

På Detroitsalongen bekräftade Stephan Winkelmann officiellt att konceptbilen Urus fått grönt ljus av ledningen för VW Group, där Lamborghini ingår.

"Marknaden för lyxiga suvmodeller fortsätter att expandera," konstaterade Stephan Winkelmann för journalisterna och därmed anser man att det finns ett utrymme. De viktigaste marknaderna för Lamborghini Urus blir främst Kina, men även Nordamerika, Mellanöstern, Ryssland och Europa.

Lamborghini Urus på våren 2012 och de officiella bilderna hittar ni i bildkarusellen lite längre ned på sidan. De som vill läsa pressreleasen om Lamborghini Urus kan klicka på länken och få hem informationen som ett pdf-dokument.

Som vi kan se i dokumentet är det inte så väldigt många hårda fakta som Lamborghini bjuder på i sin pressrelease. V10-motorn ska ge 600 hk (440 kW) och vi utgår från att det är samma drivlina som snart dyker upp i nya Huracan.

Måtten får vi däremot reda på. Lamborghini Urus är 499 centimeter lång, 199 bred och endast 166 centimeter hög. Målsättningen är att nå en årlig produktion på 3.000 bilar – i så fall Lamborghinis klart största modell – och målet är alltså att Urus ska vara klar för serieproduktion om tre år.

Lamborghini Urus får dela teknik med Bentley EXP 9F (samma plattform som nästa generation Porsche Cayenne, Audi Q7 och Volkswagen Touareg) men som vi ser har Lamborghinis designer Filippo Perini lyckats föra över formspråket till suvmodellen utan att tappa karaktären.

   
Bra beslut av Lamborghini – det passar perfekt med en suvmodell.
144
95