Audi S3 Plus får ny turbomotor med 380 hästar

Under våren visar Audi upp en ny version av turbomotorn som sitter i Audi S3. Effekten blir högre än någonsin – och därför kommer en ny Plus-modell.

Audi blir först ut med VW-koncernens nya turbomotor, som får omkring 380 hästkrafter. Grunden i motorn kommer från dagens EA888-motor som sitter i Audi S3.

Den nya turbomotorn blir starkare än dagens femcylindriga 2,5-litersmotorn – men den ska ändå leva kvar, och bli ännu starkare. Den hamnar i flera framtida RS-modeller.

Audi utvecklar en turbomotor som ska lanseras på bilsalongen i Peking i april. Det handlar dock inte om en helt ny motor, utan om en vidareutveckling av EA888-motorn som sitter i bland andra Audi S3 och Volkswagen Golf GTI.

Med hjälp av nytt turboaggregat och avgassystem samt ny motorprogrammering ska effekten ökas till "mer än 380 hästkrafter" – alltså 190 hästkrafter per liter – enligt uppgifter till Motoring. Även vridmomentet på 500 Nm låter imponerande. Därmed blir 2,0-litersmotorn starkare än Mercedes motsvarighet, som sitter i A 45 AMG och CLA 45 AMG.

Först ut med den nya motorn blir förmodligen Audi S3 Plus, som blir ny toppmodell i A3-programmet. Den hamnar också i nya Audi TTS. Dessutom ryktas det om att Volkswagen ska visa upp konceptbilen Golf R Evo nu i vår med den nya turbomotorn.

Jag tycker det är bra att sugmotorerna byts ut mot turbomotorer i bilbranschen.
338
73