Här krocktestas Volvo V40 – medan vi ser på

Volvo har ett ambitiöst mål: ingen ska dö eller skadas svårt i en Volvomodell om bara sex år. Under måndagen krockades en V40 inför ett 100-tal journalister – och Volvo avslöjade nya detaljer om framtidens säkerhetsteknik.Thomas Ingenlath visade upp Concept XC Coupé.

Volvo fortsätter bygga på säkerhetsarvet. Målet är att ingen ska dö eller skadas svårt i en Volvo om sex år. Under måndagen höll Volvo en pressträff för att förklara lite mer ingående hur det ska fungera, och hur Volvo jobbar med smarta säkerhetssystem som ska se till att ingen kör i diket eller kör på någonting i en Volvo.

Även designchefen Thomas Ingenlath deltar på pressträffen i Göteborg och verkar mycket nöjd med mottagandet av konceptbilen XC Coupé, som visades upp på Detroitsalongen.

"Detroit var en riktig 'home run' för oss. Alla gillade den", säger Thomas Ingenlath.

Volvo krocktestade en V40 under måndagens pressträff.

Säkerhetsstrategen Thomas Broberg är på plats i Göteborg för att förklara hur Volvo tänker kring säkerhet i framtidens bilar.

Thomas Berggren är också i Göteborg för att titta närmare på Volvos säkerhetsteknik, och för att prata med säkerhetsstrategen Thomas Broberg. Ett 100-tal journalister från hela världen är på plats.

• Vad har ni fått se hittills på Torslanda?

"Vi har tittat på när Volvo krockade en V40 i 80 km/h. Den blev helt mosad framtill men kupéutrymmet var intakt. Det är imponerande att man kan krocka in i en betongvägg utan att någon skadas. Till och med vindrutan är ganska hel men vänstra hörnet på bilen är borta", säger Thomas Berggren.

• Vad vill Volvo visa med det här?

"De vill visa att krockutvecklingen går framåt trots att vi redan tycker bilarna är säkra. Volvo har kommit långt med kommunikation mellan bilarna, så kallat 'Car-to-car'. Just nu försöker biltillverkarna komma överens om ett gemensamt språk så att bilarna kan prata med varandra."

• Avslöjar Volvo några detaljer om den nya SPA-plattformen eller nya XC90?

"Nej, ingenting. Men vi kan vara säkra på att nya XC90 får flera nya säkerhetssystem, bland annat en radar som ser andra bilar i en korsning."

Jag tycker det är bra att Volvo fokuserar på säkerhet.
594
37