Prylen som kan hacka din bil för 150 kronor

Med hjälp av en ny pryl kan vem som helst hacka sig in i din bil och köra iväg på bara några sekunder – eller ta över bilen medan du själv kör. Det värsta av allt? Prylen kostar inte mer än 150 kronor.

Med hjälp av den här lilla enheten kunde två forskare ta sig förbi krypteringen och hela vägen in i bilens system. Delarna kostade ungefär 150 kronor.

Forskarna kunde kontrollera bilen trådlöst med hjälp av en mobilapp.

Alla nya bilar har en liten kontakt vid ratten där verkstäderna kopplar in en dator för att exempelvis läsa felkoder eller uppdatera bilens mjukvara. Men kontakten, som kallas OBD och står för On-board diagnostics, kan också användas av illasinnade hackare.

Med hjälp av en hemmagjord pryl – som kostar 150 kronor att tillverka och som är mindre än en mobiltelefon – kan vem som helst skicka in farlig kod i bilens system på bara några minuter. Att ta sig förbi bilens krypteringssystem görs med hjälp av ett chip som kostar en tiokrona.

Exakt vad hackarna kan göra varierar mellan olika bilmärken, men ofta kan de kontrollera lampor och lås. I vissa fall kan hackarna aktivera bromsarna eller larmet. När den hemmabyggda enheten väl är inkopplad i bilens uttag kan den styras från distans.

Den lilla enheten är framtagen av två spanska säkerhetsforskare, Javier Vazquez Vidal och Alberto Garcia Illera, som ska demonstrera hur den fungerar på en konferens i Singapore i mars. Forskarna vill dock inte släppa källkoden de använder för att komma in i bilens system.

Att ta sig in i en bil utan nycklar är tyvärr inte så svårt och tekniken används till exempel vid parkeringsplatser utanför stora varuhus. Tjuvarna använder en störningssändare (som också går att bygga för några hundralappar) som blockerar det frekvensutrymme som används av tändningsnyckelns fjärrstyrning av centrallåset. Bilföraren låser bilen men signalen går inte fram och bilen förblir olåst. Därför bör man alltid titta på bilen och verkligen vara säker på att centrallåset och larmet aktiverats.

 


 

Jag är orolig för att alla datorer i bilarna kan ställa till med stora problem.
433
93