Vi provkör nya Saab 9-3: "Den känns väldigt mycket Saab"

Äntligen har vi provkört Nevs version av Saab 9-3 – och på vissa håll känns bilen riktigt bra. "Men det märks att den inte är helt nyutvecklad", säger Thomas Berggren.

Thomas Berggren har kört nygamla Saab 9-3 i Trollhättan och är imponerad av det bekväma chassit. Men på vissa håll märks det att bilen trots allt inte är ny.

Efter flera års väntan har vi äntligen fått sätta oss tillrätta i (den nya) förarstolen och köra Nevs version av Saab 9-3. Just nu har Nevs bjudit in journalister från hela världen att provköra Saab 9-3 i Trollhättan.

Thomas Berggren och Pär Brandt är på plats för att stifta bekantskap med den "nya" modellen.

"Den känns väldigt mycket Saab. De kallar chassisättningen för sportig, men jag tycker snarare den känns bekväm och komfortabel. Den har ganska lång fjädringsväg, små och nätta karossrörelser och känns inte alls stötig. Den äter ojämnheter väldigt snyggt. Chassibetyget blir högt och den passar väldigt bra för svenska vägar", säger Thomas Berggren.

Det är enbart bensinmotorn på 220 hästar i 9-3 Aero som gäller. Senare kommer en eldriven version och en ansiktslyft version av bilen.

• Vad finns under huven?

GM:s turbofyra på 2,0 liter med 220 hästar och 350 Nm. Det är bra snärt i motorn med fint vridmoment och den är stark på låga varv. Men det är ju inte den snålaste bilen man kan köpa."

• Märks det någon annanstans att bilen inte är helt nyutvecklad?

"Ja, det finns inget riktigt modernt infotainmentsystem, och den saknar alla moderna säkerhetssystem som autobroms, vingelvarning, sömnvarning och så vidare.

• Har Nevs avslöjat några detaljer om den helt eldrivna versionen?

"Vi vet att Nevs har två elbilsprototyper som körs just nu. Men när man faktiskt ska börja bygga bilarna är inte helt klart. Man märker att Nevs inte vill prata elbil just nu. Men elversionen är på väg, och lanseras förmodligen inom en inte alltför avlägsen framtid."

Nevs Saab 9-3 säljs just nu på nätet för 279 000 kronor. Automatlåda finns som tillval och kostar 10.000 kronor. Dieselmotor är inte aktuellt varken nu eller i framtiden.

Nevs plan: Här är alla kommande Saabmodeller

• Hela provkörningen med alla fakta och intervjuer finns i nästa nummer av auto motor & sport.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en Nevs-Saab.
1254
371