Apple lanserar CarPlay – Volvo först ut

Nu vill Apple ta över din bil med hjälp av CarPlay. Volvo är en av de första tillverkarna – men det verkar som att svenska kunder får vänta.

Så här ser Apple CarPlay ut i en Honda. Apparna "speglas" upp på bilens skärm när telefonen kopplats in med en sladd.

Det är inte särskilt många biltillverkare som lyckas få till ett riktigt bra infotainmentsystem. Ofta är skärmarna för små och i vissa fall är systemen så dåliga att de i princip kan klassas som trafikfarliga.

Nu ger sig Apple in i bilvärlden med ett system som kallas CarPlay. Tidigare gick systemet under namnet iOS in the Car. Idén är att allt som redan nu finns på din iPhone också ska finnas i ett enklare och mer bilvänligt format på bilens infotainmentskärm.

När du kopplar in din iPhone dyker dina appar upp direkt på bilens skärm. CarPlay kan styras med pekskärmen, med bilens fysiska knappar eller med röststyrning. Än så länge förstår dock Apples röststyrningsassistent Siri inte svenska.

Apple CarPlay innehåller flera av Apples egna appar, bland annat kartappen för navigation, telefon, meddelanden och musik. Telefonen kan också skicka ett automatiskt svar på alla inkommande sms medan du kör bil. Apple CarPlay har också stöd för podcastappen och Spotify.

Musik, kartor, Spotify och podcaster är några av apparna som finns med redan vid lanseringen.

Idén med Apple CarPlay är alltså att göra körningen säkrare och enklare. En annan fördel är att du inte behöver ladda ned dina favoritappar till bilens infotainmentsystem – de finns ju redan i din iPhone.

Men systemet har också sina begränsningar: CarPlay har enbart stöd för iPhone-modeller med Lightningkontakt. Därmed är alla modeller före iPhone 5 diskvalificerade. En annan begränsande faktor är pekskärmen i bilen, som i vissa bilmodeller inte är lika responsiv som i en smart mobil. I nuläget finns inte särskilt många appar som har stöd för CarPlay men fler lär dyka upp framöver.

"CarPlay har designats från grunden för att erbjuda bilförarna en fantastisk upplevelse när de använder sin iPhone i bilen", säger Greg Joswiak, som ska visa upp nyheten på bilsalongen i Genève i veckan.

Volvo är en av sex biltillverkare som ska erbjuda Apple CarPlay redan i år. De övriga är Ferrari, Honda, Hyundai, Jaguar och Mercedes. Senare kommer CarPlay också till BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subaru, Suzuki och Toyota.

Men tyvärr står Sverige inte med på listan över länder där Apple CarPlay dyker upp inom en snar framtid. Exakt när CarPlay kommer till Sverige vill Apple inte avslöja.

Läs mer om CarPlay hos Apple

Klicka för att se en större bild på hur Apple CarPlay kommer se ut i nya Volvo XC90.

Uppdatering 16.00: Nu har Volvo gått ut med fler detaljer om hur CarPlay kommer fungera. CarPlay-skärmen lägger sig vid sidan om Volvos vanliga infotainmentsystem Sensus – båda två kan användas samtidigt, och styras med pekskärmen eller med röststyrning.

"Apples rena och intuitiva användargränssnitt utgör en perfekt kombination tillsammans med Volvos skandinaviska designframtoning och vårt fokus på funktionalitet, säger Håkan Samuelsson", vd för Volvo Cars.

Först ut med Apple CarPlay hos Volvo blir nya XC90 som visas upp i höst.
 

Sverige står ännu inte med på listan över länder där Apple CarPlay ska lanseras inom kort.

CarPlay skickas med en kommande uppdatering av telefonens operativsystem iOS.

Jag tycker Apple CarPlay ser spännande ut – framtiden är här!
398
149