Honda i bråk – nya Civic Type R kung av Ringen?

Honda visar upp nya Civic Type R som konceptbil på Genèvesalongen. Nu är det turbomotor på "över 280 hästar" som gäller – och Honda siktar på rekordtid på Ringen.

Riktigt så här vild kanske inte produktionsversionen av Honda Civic Type R blir, men nästan! Konceptet visas upp på Genèvesalongen.

Honda har testkört nya Civic Type R på Ringen och satsar på en riktigt bra tid.

Honda har precis börjat sälja den ny kombiversionen av Civic som kallas Tourer. Om ett år följer också den efterlängtade Type R-versionen.

Samtidigt skrotar Honda sugmotorn från föregångaren och ersätter den med en nyutvecklad 2,0-litersmotor med turbo. Precis som konkurrenterna, med andra ord. Däremot väljer Honda att förse bilen med manuell låda som standard. Motorn har enligt Honda "över 280 hästkrafter".

Bilden här ovan visar nya Civic Type R som konceptbil. Den visas upp på bilsalongen i Genève och därefter dröjer det alltså ytterligare ett år innan Honda börjar sälja nya Civic Type R.

Som vi kan se skruvar Honda upp designen flera snäpp med diffusor och fyra avgasutblås, en stor vinge, tydligt markerade hjulhus, enorma fälgar och stora bromsar. Civic Type R får också adaptiva bakre stötdämpare som standard för att förbättra väghållningen.
 Målet är att Civic Type R ska vara snabbast bland de framhjulsdrivna bilarna på Nürburgring. Men under måndagen gick Seat ut med en film (se ovan) där nya Leon Cupra fixar Nordslingan på imponerande 7.58.4 – nytt rekord för en framhjulsdriven produktionsbil. Därmed får Renault Mégane RS Trophy se sig slagen. Den hade det tidigare rekordet på 8.07,97, en tid som sattes 2011.

Honda har ännu inte svarat på utspelet från Seat, och med tanke på att produktionsversionen av nya Civic Type R inte lanseras förrän 2015 kan det också dröja innan vi vet om japanen är snabbare än spanjoren.

Läs också: Honda Civic Type R – 300 hk och snabbast på Ringen

Jag har extremt höga förväntningar på nya Honda Civic Type R – jag tror den blir bättre än Volkswagen Golf!
413
64