Officiell: Nya Toyota Aygo

Här har ni nya generation Toyota Aygo, premiärvisad i Genève. Nya Aygo blir 3,5 meter lång, med ett tydligt släktskap till Peugeot 108 och Citroën C1. Men vi funderar fortfarande på hur Toyota fått Aygo att bli den riktigt roliga bilen – på ett japanskt sätt.
Annons

Officiell: Nya Toyota Aygo
Som vi ser får även Toyota Aygo en typ ”spindelmun”, om än lite annorlunda jämfört med det vi sett hos övriga modeller från Toyota. Snyggare än Peugeot 108 och Citroën C1? Det avgör ni läsare!

Andra generationen Toyota Aygo premiärvisas just nu på Genèvesalongen. Nya Aygo ingår i trion av små citybilar från Toyota, Peugeot och Citroën, alla byggda i ”Toyota Peugeot Citroën Automobile” i Kolin, Tjeckien. Peugeot 108 fick vi se först, följd av Citroën C1 och nu är det alltså dags för nya Toyota Aygo.

Yttermåtten på Toyota Aygo har vuxit med 25 millimeter på längden och stannar på 3.455 millimeter, höjden är något lägre med 1.460 millimeter och bredden är 1.610 millimeter. Axelavståndet är samma, 2.340 millimeter. Lastvolymen är fortfarande måttlig, men har vuxit till 168 liter (+ 29 liter).

Toyota Aygo får ett motoralterantiv, till skillnad mot Peugoet 108 och Citroën C1 som får vardera tre alternativ. För Toyotas del är det den trecylindriga 1,0 VVT-i med 68 hk och 95 Nm som erbjuds och den kan antingen beställas med femväxlad låda eller en elektroniskt styrd automatlåda, ”x-shift”. CO2-utsläppet anges till 95 g/km (97 g/km med automat) och 0–100 km/h går på 14,2 sekunder (15,5 sekunder med automat).

Den video som släpptes för någon vecka sedan utlovade att nya generationen Toyota Aygo ska ”bli rolig på ett japanskt vis”. Det sa David Terai, chefsdesignern, i filmen. Inom något dygn lär vi få reda på mer om Aygo.

Annons
Annons
Rulla till toppen