F1: Nya kvalregler och Marcus okej

Marcus Ericsson är laddad inför F1-debuten och allt är bra hos Caterham inför helgens F1-premiär i Melbourne – som också innehåller en rad ändringar av kvalproceduren.

I helgens F1-premiär inleds allvaret för svenske F1-föraren Marcus Ericsson men Caterham är väl förberedda enligt senaste rapporten från Melbourne.

Caterhams förstemekaniker, Charlie Häggstam, hälsar på en svajande telefonlina att allt är bra hos Caterham. Bilarna är på plats, korrekt ihopskruvade och allt funkar som tänkt inför helgens F1-premiär.

"Hela teamet och Marcus mår bra, vi har hunnit med allt jobb med bilarna och nu ser vi bara fram emot helgen", säger Charlie Häggstam.

Reglerna inför lördagens kval är dock lite annorlunda mot i fjol – då flera förare valde att stanna i garaget under hela sista kvalpasset, Q3. Därmed fick de en fördel mot dem som kört ett antal varv på sina nya däck.

Av det skälet har nu FIA fattat två strategiska beslut. Det första är att alla förare som går igenom Q1 och Q2 samt vidare till Q3 får ett helt nytt set mjuka däck (optional) till Q3 samt att de nu måste köra om en kvaltid.

Regeln gäller redan i helgens F1-premiär. Den andra ändringen är att förarna inte längre ska starta GP-loppet på de däck de använde för att sätta sin bästa kvaltid i Q3. Istället är det de fyra däck som förarna använde i Q2 som ska sitta på bilen vid starten av racet.

Med dessa förändringar hoppas FIA att kvalet blir mer rättvist samt att publiken får se alla bilarna i aktion ute på banan under alla tre kvalpass, inte bara de två första.

Ytterligare en mindre förändring är att första kvalpasset (Q1) i år bara blir 18 minuter långt, mot 20 minuter i fjol. Och den så kallade 107-procentsregeln kommer bandomarna att se mycket milt på.

I verkligheten lär alltså även några av de F1-bilar vars kvaltid är mer än 107 procent av bästa kvaltiden i Q3 att få starta i GP-loppet. Men någon skarp gräns för exakt hur mycket sämre kvaltid som ska tolereras ger FIA inte – det blir en bedömningsfråga.

Viasat Motor direktsänder alla träningar samt kval och racet på söndag. Natten mellan torsdag och fredag, klockan 02.30, körs första träningen och andra passet fredag morgon klockan 06.30. Lördag morgon 03.55 körs tredje träningspasset och kvalsändningen börjar klockan 06.45. Söndag klockan 06.30 inleds sändningen från årets GP-premiär.

Bra av FIA att ändra kvalreglerna så vi får se alla bilar i Q3
142
6
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.