USA:s president får ny tjänstebil

Nu börjar Secret Service leta efter en ny tjänstebil för USA:s nästa president – det har blivit dags att pensionera "The Beast", som Barack Obama har åkt i fem år.

När USA byter president ska också "The Beast" pensioneras. Nu är det fritt fram för amerikanska biltillverkare att visa hur nästa presidentlimousin ska se ut.

Barack Obama har turnerat världen runt i en specialbyggd bil sedan han blev USA:s president 2009. Chassit kommer från en lastbil men karossen ser ut som en förlängd Cadillac DTS. Även vi i Sverige kunde få se bilen, som kallas för The Beast, under Obamas Sverigebesök.

Men om några år ska de amerikanska medborgarna utse en ny president – och då är det också dags för en ny bil. Nu meddelar Department of Homeland Security att biltillverkarna kan tävla med varandra om att visa upp framtidens presidentbil.

I augusti ska det vara helt klart vem som får kontraktet – men vem som helst får inte söka. Det är bara biltillverkare som har sitt primära huvudkontor i USA som är välkomna. Trots att många biltillverkare bygger bilar i USA får de alltså inte bygga presidentens nästa bil, eftersom de har huvudkontoret någon annanstans.

Presidentbilen ska förstås vara kraftigt bepansrad och testas noggrant innan den godkänns.

"Det är mer säkerhet inblandad i utvecklingen av en presidentlimousin än i någon annan av våra produkter. Det tar flera år att utveckla den", sade Ed Welburn, vicechef för GM:s designavdelning till Detroit News i en intervju i september.

Nu återstår det alltså att se om General Motors får behålla kontraktet, eller om det går till en konkurrent som Ford eller Chrysler. Eller kanske Tesla?!

Jag tycker absolut att svenska politiker borde köra Volvo.
566
110
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.