Varför börjar 911 brinna? Porsche har inget svar

UPPDATERAD Efter att två Porsche 911 GT3 antänts rekommenderar Porsche att bilägarna tills vidare avstår från att köra. Men nya uppgifter pekar mot att brandorsaken kan vara mycket svår att åtgärda – i värsta fall kan det ta flera månader. Nu undrar övriga 911-ägare om även deras bilar riskerar att börja brinna.
Annons

Varför börjar 911 brinna? Porsche har inget svar
Två stycken av total 700 levererade Porsche 911 GT3 har brunnit upp. Den här bilden är hämtad från Schweiz. Ingen person har kommit till skada vid bränderna. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Ni som följer nyhetsflödet här på auto motor & sport har förstås inte missat att ett flertal nya Porsche 911 GT3 börjat brinna. Först ryktades det om fem bilbränder men i efterhand har det framkommit att det är två Porsche 911 GT3 som fattat eld i motorutrymmet och sedan brunnit upp. Ingen person har kommit till skada.

I väntan på att brandorsaken hittas stoppade Porsche tills vidare leveranserna av nya 911 GT3. Att beställa bil går dock bra, fortfarande. Den 20 februari gick Porsche ut med ett meddelande till 911 GT3-ägarna där man rekommenderar att bilarna inte körs tills vidare, inte ens till verkstad. De bilar som ska åtgärdas hämtas med biltransport.

Från sajtenDrive.com.au” kommer nu oroande uppgifter om att felet kan bli svårt att åtgärda. Enligt Porsche talesman Paul Ellis är felet inte till fullo identifierat och det finns ingen färdig plan för hur 911 GT3 ska modifieras. Paul Ellis säger till sajten Drive att ett elektroniskt fel på programvaran går snabbt att åtgärda, men visar det sig att brandrisken uppstår på grund av ett mekaniskt fel kan det ta längre tid att hitta och framför allt prova ut.

En uppgift som Porsche inte bekräftar pekar mot att det är sprickor i motorblocket som orsakat oljeläckage. Oljan har antänts under färd och startat branden. Att förstärka motorblocket blir givetvis ingen lätt uppgift, något som i värsta fall kan ta flera månader. Totalt är det 785 levererade Porsche 911 GT3 som berörs, hur många Porsche byggt och inte levererat är inte känt.

Eftersom senaste generationen 911 GT3 delar samma grundmotor som vanliga 911 (och även Boxster/Cayman) har det startat en diskussion om även andra Porschemodeller riskerar att börja brinna. Tidigare hade Turbo, GT3 och GT2 den så kallade ”Mezger motor”.

Men Porsches talesman Paul Ellis säger att det finns ”noll chans” att någon annan modell löper en liknande risk som 911 GT3. Vilket ju onekligen indikerar att Porsche vet att det är ett speciellt fel just på 911 GT3-motorn.

Enligt Raine Wermelin, Porscheschef i Sverige, har man i dagsläget inget svar på vad som orsakat bränderna på 911 GT3 och inte heller någon tidsram.

”Porsche AG jobbar vidare på att hitta orsaken till haverierna och i väntan på den analysen och officiell kommunikation är allt spekulationer”, säger Raine Wermelin. ”Våra kunder är alla kontaktade av sina återförsäljare och så fort vi vet mer kommer kunderna självklart att få ta del av den informationen.”

 

Källa:

Drive.com.au,German brand digging deep to rectify potential fire risk for all-new road racer

 

UPPDATERING 16 MARS:

In en intervju under fredagen med Bloomberg News (klicka på länken för att läsa mer) säger Porches vd Matthias Müller att man funnit brandorsaken och nu testar olika möjliga åtgärder. Matthias Müller ville inte ge några närmare detaljer men sa att bilägarna blir de första som får informationen. Mer information ska komma ”inom kort”.

Annons
Annons
Rulla till toppen