Krisen i GM blir värre – återkallar 1,7 miljoner bilar

I december blev Mary Barra vd för General Motors och hon har verkligen fått en tuff start: GM kan ha gömt undan ett allvarligt fel på krockkuddarna som lett till flera dödsolyckor. Nu tvingas hon återkalla ytterligare 1,7 miljoner bilar för helt andra problem. Sammanlagt är det 3,2 miljoner GM-bilar som kallas tillbaka för olika åtgärder.

Buick Enclave är en av alla modeller som återkallas. Nu måste GM säkra upp tillgången på komponenter när miljontals bilägare kommer till verkstäderna med sina bilar.

"Jag vill att ni ska veta att vi är helt fokuserade på problemet på företagets högsta nivå. Vi sätter kunden först och det påverkar alla beslut vi tar", säger Mary Barra, som är vd för GM.

General Motors har drabbats av en stor skandal. Biljätten misstänks ha dolt ett allvarligt fel i miljontals bilar i över tio år. Om bilen av någon anledning blir strömlös under färd, till exempel om föraren vrider om nyckeln, utlöses inte krockkuddarna vid en olycka.

Mellan 2005 och 2009 ska 13 personer ha omkommit på grund av felet, enligt den amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet, NHTSA, som just nu undersöker saken, men siffran kan vara mycket högre än så. NHTSA var felet på spåren redan 2001 men hittade inget samband mellan olyckorna.

GM har fått hård kritik för att reagera långsamt. Trots att felet varit känt länge är det först nu som biljätten gått ut med en stor återkallelse på 1,6 miljoner bilar. Därför har både justitiedepartementet, kongressen och NHTSA börjat undersöka saken närmare.

Om det visar sig att GM mörkat fakta som varit kända och orsakat dödsolyckor under närmare tio år väntar en flodvåg av stämningar från anhöriga. Det kan bli en mycket kostsam affär för GM men framför allt innebär det dålig publicitet och ett försämrat förtroende.

"Vi har bett om ursäkt, men det är bara ett steg på resan mot att lösa det här", säger Mary Barra i ett uttalande till alla GM:s anställda.

GM passar på att återkalla flera modeller i samband med den förra återkallelsen. Totalt handlar det om miljontals bilar som tvingas tillbaka till verkstaden.

Under måndagen tvingades GM:s nya vd Mary Barra gå ut med ytterligare tre olika återkallelser på totalt 1,7 miljoner bilar för andra fel. Det ökar totalsiffran till 3,2 miljoner bilar.

• Chevrolet Express och GMC Savana får ett nytt material på instrumentbrädan för att möta krockkraven och skydda obältade passagerare.

• Cadillac XTS återkallas för att lösa ett problem med bromskraftförstärkaren som kan leda till överhettning. Hittills har åtminstone två bilar börjat brinna.

• Buick Enclave, GMC Acadia, Chevrolet Traverse och Saturn Outlook måste återkallas för ett problem med sidokrockkudden.

"Dagens uttalande visar det fokus vi lägger på säkerhet och på att våra kunder ska kunna känna sig säkra", säger Mary Barra.

Läs mer om Mary Barra: Hon blir GM:s första kvinnliga vd

Jag litar fortfarande på att General Motors har en kvalitetskontroll som fungerar.
53
529
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.