Toyota ljög om allvarligt fel – tvingas betala 7 miljarder

Toyota har återkallat mer än tio miljoner bilar och dessutom dolt ett allvarligt fel som kan leda till olyckor. Nu varnas andra biltillverkare av USA:s justitiekansler. "Gör inte om det här misstaget", säger han i ett uttalande.

De senaste åren har Toyota återkallet miljontals bilar. Nu ingår biljätten en förlikning och tvingas betala sju miljarder kronor. Skandalen har gått under namnet Toyotagate.

Skandalen som skakat om Toyota har gjort att mer än tio miljoner bilar tvingats tillbaka till verkstaden för att åtgärda olika fel. Allvarligast var att gaspedalerna i vissa Toyotamodeller kunde fastna vilket i värsta fall kunde orsaka dödsolyckor. På grund av de enorma återkallelserna blev Toyota också omkörda av konkurrenterna på listan över världens största biltillverkare.

På onsdagen blev det klart att Toyota ingår en uppgörelse och tvingas betala drygt 7,5 miljarder kronor. Det meddelades av USA:s justitiedepartement. Toyota erkänner att de aktivt har mörkat det allvarliga felet och gjort felaktiga uttalanden.

Samtidigt passar USA:s justitiekansler Eric Holder på att dela ut en varning.

"Andra biltillverkare bör inte upprepa Toyotas misstag. En återkallelse kan skada företagets rykte, men att vilseleda kunderna gör skadan mycket mer långvarig", säger han i ett uttalande.

USA:s justitiekansler Eric Holder ryter till mot andra biltillverkare: "Upprepa inte Toyotas misstag".

Biltillverkarna ska även i fortsättningen granskas noga av det amerikanska justitiedepartementet, som ska jobba "mer progessivt" med den här typen av ärenden.

"Det här är ett tecken för hela branschen. Vi tar de här frågorna på allvar. Både enskilda personer och företag kommer att ställas till svars", säger Eric Holder.

Enligt Toyota är beslutet "ett stort steg för att lägga det här olyckliga kapitlet bakom oss". Det säger företagets chefsjurist Christopher Reynolds, som också tackar kunderna som fortfarande har förtroende för Toyota.

"De kan vara säkra på att vi fortsätter ta vårt ansvar mot dem på allvar. Vi har gjort fundamentala förändringar över hela vår globala verksamhet för att bli ett mer lyhört företag, lyssna mer på våra kunders behov och proaktivt vidta åtgärder för att tillfredsställa dem", säger han.

Även General Motors genomför nu en stor återkallelse, och utreds för att eventuellt ha dolt allvarliga fel.

Även Toyotas konkurrent General Motors undersöks just nu av flera instanser i USA för ett fel som kan hindra krockkuddarna från att lösa ut vid en olycka. GM:s vd Mary Barra har bett om ursäkt i ett officiellt uttalande till företagets anställda.

GM ska återkalla 1,4 miljoner bilar på grund av felet med krockkuddarna, och ytterligare 1,6 miljoner bilar för att rätta till andra fel.

Läs alla våra artiklar om Toyotagate

Jag har fortfarande förtroende för kvalitetskontrollen på Toyota.
115
170
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.