Biltjuvar attackerar skalstolarna i Audi RS 4

En ny stylingtrend betyder bingo för biltjuvarna. De har hittat en ny favorit – de dyra skalstolarna i Audi RS 4, som kostar 200.000 kronor att byta.

Skalstolarna i Audi RS 4 är det senaste målet för biltjuvar i England. Många som stylar sin bil använder inte längre eftermarknadsprylar, utan originaldelar från ett dyrare märke. Trenden kallas OEM-plus.

Vi har tidigare skrivit om hur dagens biltjuvar använder avancerad utrustning för att komma in i bilarna. Men ibland försvinner inte bilen – tjuvarna är istället intresserade av fälgar, stolar, rattar och andra delar, som sedan säljs dyrt.

Nu skriver brittiska The Telegraph om flera fall där ägare av Audi RS 4 fått inbrott och blivit av med skalstolarna, som gick att få som tillval när bilen var ny. En RS 4-ägare fick rutan krossad rakt nedanför sovrumsfönstret. Därefter har tjuvarna skruvat loss stolarna och tagit ut dem genom den krossade rutan.

Larmsystemet i Audi RS 4 beskrivs som bristfälligt med låg signal och sensorer som kan avaktiveras på några sekunder.

När ägaren ringde försäkringsbolaget fick han en chock. Stolarna skulle kosta över 200.000 kronor att byta. Eftersom bilen var värd 300.000 kronor kommer bilen förmodligen skrotas. En lösning kan vara att montera "vanliga" sportstolar som inte är unika för just RS 4-modellen.

Stolarna tillverkas inte längre officiellt av Audi och därför blir de svåra och dyra att ersätta.

Även fälgar är mycket populärt att stjäla. När ägarna kommer ut till bilen står den uppallad och fälgarna är borta. Bilarna i VW-koncernen är särskilt utsatta eftersom många av delarna, som stolar och fälgar, från Audi passar direkt på de billigare modellerna från Volkswagen och Skoda.

Audi tillverkar inte längre de eftertraktade sportstolarna. De kan fortfarande sättas ihop manuellt med hjälp av rätt delar, men det blir extremt dyrt.

Stolarna säljs i andra hand till köpare som inte alltid vet att stolarna är stulna. Eftersom delar från en bil i Volkswagenkoncernen ofta passar många andra modeller blir marknaden enorm. Audi har heller inte märkt stolarna med bilens chassinummer.

"Det finns en stylingtrend som kallas OEM-plus där du använder originaldelar från en dyrare bil som Bentley, Porsche eller Audi. Du kan se en instrumentpanel från Audi TT i en Golf och en massa annat", säger Elliot Roberts, som är redaktör för tidningen Performance VW, till The Telegraph.

• Har du varit med om något liknande? Hör av dig till oss och berätta.

Läs också: Polisen lockar biltjuvar med bete
Läs också: Range Rover är biltjuvarnas nya favorit

Jag tycker absolut att polisen borde lägga mer tid på de nya bilstöldsligorna.
484
21
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.