Han styr en Toyota Prius med sin laptop: "Alla bilar går att hacka"

Säkerhetsexperten Chris Valasek hackade en Toyota Prius och kunde både gasa, bromsa och styra den med sin laptop – från baksätet. Nu varnar han för nya angrepp.Nya bilar har betydligt mer datorkraft än för bara några år sedan. Nästan alla biltillverkare ger föraren möjlighet att koppla in sin mobiltelefon och en del bilar går också att koppla upp mot nätet.

Men det finns stora risker med de nya systemen. Det säger Chris Valasek, som är chef för säkerhetsföretaget Ioactive. Enligt honom går alla nya bilar att hacka.

"Det är bara en fråga om hur mycket man anstränger sig och hur skicklig hackaren är. Därför borde tillverkarna lägga mer tid på att skydda bilen från externa angrepp", säger Chris Valasek till tyska auto motor und sport.

Han har själv lyckats hacka en Toyota Prius. Resultatet blev att han inte bara kunde se aktuell hastighet och bränslenivå. Han kunde bromsa och styra bilen med sin bärbara dator, som i ett bilspel.

Alla möjligheter att koppla upp sig mot bilen, som till exempel blåtand och trådlöst nätverk (WiFi), innebär en stor risk – det är där hackarna tar sig in.

"När det finns möjlighet att kommunicera med bilen från utsidan, är det viktigt för hackarna", säger Chris Valasek.

Enligt honom är det i princip omöjligt att göra en bil helt säker.

"Tekniken kommer från människor, och de gör ofta fel."

Jag tror det finns många säkerhetshål i moderna bilar som hackare kan utnyttja.
180
10
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.