BMW X1 gör helt om – premiären närmar sig

Nu börjar detaljerna om nästa generation BMW X1 klarna. Den blir både mindre och lättare för att inte krocka med X3, och kan dessutom få både hybrid- och eldrift.
Annons

BMW X1 gör helt om – premiären närmar sig
Nya BMW X1 blir faktiskt mindre än dagens modell. Anledningen är att den inte ska krocka med X3. Illustration: Schulte Design

BMW har numera fem suvar i modellprogrammet och de säljer riktigt bra. Senast i raden är X4, som är en coupéversion av X3. Minstingen X1 lanserades 2009 och därför är det dags för en helt ny generation.

Och den nya modellen blir verkligen helt ny. Den största förändringen är att nästa generation X1 blir framhjulsdriven som standard. Anledningen är att BMW använder plattformen UKL, som också ligger till grund för Mini och 2-serie Active Tourer. Fyrhjulsdrift finns på tillvalslistan.

Att använda UKL-plattformen gör att BMW kan tillverka X1 betydligt billigare än hittills. Modellen får också ta del av BMW:s nya trecylindriga 1,5-litersmotor. Den smarta arkitekturen har fullt stöd för hybrid- och eldrift – vi har redan visat spionbilder på en X1 med ladduttag istället för tanklock.

Med hjälp av en del smarta aerodynamiska förändringar, som minskar luftmotståndet, och ett gäng Eco Pro-hjälpmedel ska förbrukningen sänkas ordentligt.

BMW X1 gör helt om – premiären närmar sig
I januari visade vi en spionfilm på nästa generation BMW X1, där vi tydligt kan se att den blir framhjulsdriven – framhjulen spinner kraftigt när föraren kör iväg. Foto: SB Medien

Plattformen gör att BMW X1 faktiskt blir tio centimeter kortare och betydligt lättare än dagens modell. Tillsammans med lägre taklinje ska intrycket bli sportigare och slankare. BMW X1 blir kortare för att inte krocka med X3, och sno kunder från de större modellerna.

Trots att nya BMW X1 blir några centimeter kortare behöver inte passagerarna lida – tack vare framhjulsdriften och den smarta plattformen växer innerutrymmena.

På bilden här ovan visar vår illustratör hur nästa generation X1 skulle kunna se ut. Fronten hämtar en del detaljer från andra modeller: strålkastarna liknar dem på 1-serien och går in mot de klassiska BMW-njurarna som i 3-serien och nya X4.

Att den nya X1-modellen blir viktig för BMW är en underdrift. Lilla suv-klassen växer explosionsartat och konkurrenter som Nissan Juke, Audi Q3, Mercedes GLA och Peugeot 3008 visar att detta är ett viktigt segment.

BMW X1 börjar visas upp sommaren 2015 och börjar säljas strax därefter.

Läsarnas spionbilder: BMW X1 och 2-serie Active Tourer
Spionbilder: Här är framhjulsdrivna BMW X1
Spionfilm: BMW X1 blir helt ny – och framhjulsdriven

Annons
Annons
Rulla till toppen