Backkamera blir obligatoriskt i USA från 2016–2018

Lagstiftarna i USA har svingat klubban och om några år blir det obligatoriskt med backkamera på personbilar. Lagen inför succesivt med början 2016 och gäller samtliga nya bilar från 2018. Över 200 dödas och mer än 15.000 personer skadas varje år i USA när bilar backar.

Backkamera 2018 USA rearview camera

Skärmar finns i de flesta nya bilmodeller och att addera en kamera borde därför inte vara allt för svårt eller dyrt. I USA blir det lag på backkamera på samtliga fordon 1 maj 2018.

Lagen har varit på gång ända sedan 2008 men nu är den klubbad: backkamera blir obligatoriskt på personbilar under 4,5 ton i USA. Lagen införs succesivt för att biltillverkarna ska det lite lättare att införa tekniken på de olika modellerna (till exempel vid generationsskifte).

Från 1 maj 2016 ska tio procent av alla nya bilar ha backkamera, 1 maj 2017 ökar siffran till 40 procent och sista året – 2018 ska samtliga nya bilar vara utrustade med backkamera. Kameran ska täcka ett tre meter brett och sju meter långt avsnitt bakom bilen.

Backkamera sitter redan som standard på flera bilmodeller och i USA finns möjligheten att välja till säkerhetssystemet till cirka två tredjedelar av de 50 mest sålda bilmodellerna. Att införa backkamera på samtliga modeller borde alltså inte vara allt för svårt men det blir förstås en aning dyrare för konsumenten.

Även om olyckor med backande bilar är relativt ovanliga och sker i låg hastighet är de ändå farliga, enligt amerikanska NHTSA (motsvarande Trafikverket). Cirka 210 dödas och mer än 15.000 personer skadas varje år i USA när bilar backar. Mest tragiskt är det faktum att nästan hälften av de omkomna varje år är barn. Alla olyckor går sannolikt inte att förhindra men NHTSA hoppas att 60–70 dödsolyckor går att undvika varje år, från 2018.

Som med så mycket annat kan vi räkna med en liknande lagstiftning i Europa och redan om några år borde backkamera vara ett möjligt tillval på de flesta bilmodeller. Kanske blir det standard, om tillräckligt många konsumenter trycker på?

Bra gjort, borde vara lag på backkamera här i Europa också.
132
28
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.