Land Rover skapar genomskinlig motorhuv

Det låter som trolleri men Land Rover presenterar ny kamerateknik som gör motorhuven ”genomskinlig”. Tekniken underlättar terrängkörning men blir även en bra hjälp för föraren vid fickparkering i stadstrafik. Tekniken komma i produktion nästa år, 2015, när nya generationen Land Rover Discovery lanseras.
Annons

Att inte hinna leverera bilar i samma takt som kunderna vill köpa är ett angenämt problem – men ändock ett problem. Som vi berättat tidigare har Land Rover slagit i taket när det gäller produktionskapacitet och de som beställer en Range Rover eller Range Rover Sport kan få vänta sex–nio månader på leverans.

Den goda försäljningen innebär också Land Rover ger ett bra överskott. Tillsammans med koncernbrodern Jaguar ökade man vinsten under fjärde kvartalet 2014 med 17,9 procent till elva miljarder kronor – vilket gör JLR (Jaguar, Land Rover) till bilindustrins just nu mest lönsamma företag.

Pengarna återinvesteras i produktutveckling och ett exempel på ny, spännande teknik från Land Rover ser vi i videon ovan. Det är Land Rovers ”Transparent Bonnet” som skapar ett virtuellt intryck av en osynlig motorhuv – faktiskt blir hela framdelen på bilen ”genomskinlig”.

Små kameror i fronten på bilen skapar en tredimensionell bild av området närmast framför bilen. När bilen körs framåt projiceras den inspelade filmen upp i vindrutan, som en jättelik head-up-display. Bilden täcker alltså hela nedre delen av vindrutan, inte bara ett litet fält rakt framför föraren.

Tekniken ska visas 16 april i New York, när Land Rover ska premiärvisa sin konceptbil för nästa generation Discovery. Den seriemässiga bilen ska lanseras under 2015. Planen är att ersätta både dagens Discovery och Freelander med samma modell i två olika versioner. Den mindre modellen, som ersätter nuvarande Freelander, döps om till Discovery Sport.

Land Rover skapar genomskinlig motorhuv
Kamerorna i fronten på bilen spelar in en bild av terrängen framför bilen, som sedan spelas upp i vindrutan när färden fortsätter framåt. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen