Ferraribossen får sparken

Trots att det gått sämre än väntat för Ferrari i Formel 1 var det ändå en stor överraskning att Ferraris teamchef, Stefano Domenicali, nu kickats. Fast officiellt avgick han på egen begäran.

Bahrains GP var ingen höjdare för Ferrari och resultaten har inte varit bra hittills. Här Fernando Alonso och Kimi Räikkönen bakom de två Williamsbilarna som var klart snabbare under stora delar av loppet.

Den alltid lika vänlige och trivsamme chefen för Ferraris F1-team har nu lämnat över rollen som F1-boss till Marco Mattiacci, som hittills varit chef för Ferrari North America.

Bytet av chefskapet för F1-teamet kom oväntat och Domenicalis ersättare har såvitt känt inte tidigare varit involverad i F1-teamet på en högre position.

Ett porträtt av Ferraribossen Domenicali taget tidigare i år – funderade han redan då på att säga upp sig som teamchef?

Själv säger Stefano Domenicali att han ensam tar på sig skulden för Ferraris dåliga resultat hittills i årets F1-VM. Han har jobbat i F1-teamet sedan 1991 och blev utsedd till teamchef 2008.

"Det kommer alltid något tillfälle i alla människors professionella yrkesutövning när man måste ta ansvar och också våga ta ett svårt beslut som rör en själv. Och jag känner att det är dags för en förändring och hoppas mitt beslut kan skaka om teamet på ett positivt sätt", sa Domenicali.

Hans förhoppning är att Ferrari ska återkomma till täten i Formel 1. Ferraris högste chef, Luca di Montezemolo, berömmer Domenicali och tackar för hans mod att våga kliva av jobbet.

"Jag tackar Domenicali för hans jobb och hans hängivenhet men också för det ansvar han visat idag. Han har alltid satt Ferraris intressen före sina egna. Vi har jobbat ihop i 23 år och jag önskar honom all lycka i fortsättningen också".

I Italien slog nyheten ner som en bomb och det lär vara en av toppnyheterna i kvällens tv-nyheter. Om Domenicalis avgång – eller avsked – kan lyfta Ferrari ur sin nuvarande position redan till nästa GP-lopp under påsken är kanske mer tveksamt.

Jag tror att det är själv F1-bilen som inte räcker till riktigt – det är alltså fel att sparka Domenicali
115
40
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.