Mercedes-AMG GT – första officiella bilderna

Nu har Mercedes äntligen släppt de första bilderna på nya sportbilen AMG GT– en riktig utmanare till Porsche 911. Biturbo V8:an på 4,0 liter ger en bit över 500 hk och från bilderna kan vi se att Mercedes-AMG GT får spännande teknik. Dessutom kan vi visa illustrationer som ger en bild av den färdiga Mercedes AMG GT.

Mercedes-AMG GT Schulte Design 2014

Så här tror vår illustratör Schulte Design att nya Mercedes-AMG GT ser ut – och han brukar vara mycket välinformerad. Bilder på inredningen finns i bildgalleriet nedan. Illustration: Schulte Design. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Först och främst måste vi uppmärksamma er läsare på namnet på Mercedes nya sportbil: "Mercedes-AMG GT". Man har alltså lämnat Mercedes-Benz och valt att förstärka det faktum att nya GT är den andra bilmodellen – efter SLS – som är helt och hållet utvecklad av AMG.

Nya Mercedes-AMG GT ska få publik premiär i höst, på Parissalongen i september. Men redan nu bjuder Mercedes på två officiella bilder på inredningen i Mercedes-AMG GT, den kommande "baby-SLS". Vi har delat upp de stora bilderna i flera mindre sektioner i bildkarusellen nedan, så att ni bättre kan studera alla detaljerna.

Drivlinan till Mercedes-AMG GT består av den nya 4,0-liters biturbo-V8:an som även ska dyka upp i kommande Mercedes C 63 AMG (som får kvar beteckningen 63, trots mindre motor). Till denna kopplas en sjustegad automatlåda och något manuellt alternativ ska vi inte hoppas på.

Toppeffekten hos Mercedes-AMG GT tros hamna kring 500 hk. Den nya V8:an ska inte förväxlas med 5,5-liters V8-motorn som AMG utvecklade 2010, med 571 hk och 900 Nm.

Som vi kan se på inredningsbilderna får Mercedes-AMG GT fyra körprogram, inställningsbara och elektroniskt styrda stötdämpare, justerbar diffbroms bak och en speciell knapp för att göra sportavgassystemet mera välljudande. Manövreringen sker av många funktioner på bildskärmen sker via en "pekplatta" som sitter framför växelspaken, ungefär som nya Mercedes C-klass.

Inredningen i Mercedes-AMG GT har förenklats och flera av knapparna som sköter mera sällsynta funktioner har hamnat upp i taket, vid vindrutans övre kant. Kupétrymmet i Mercedes-AMG GT ska motsvara det i utgående Mercedes SLS, och vi kan se att Mercedes lyssnat på kritiken och lagt till mugghållare i mittkonsollen. Förvaringsfacken i dörrsidorna ser också ut att ha blivit rymligare.

Mercedes-AMG GT knappar 2014

Mittkonsollen rymmer flera knappar och förklaringen till dessa hittar du i listan nedan. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

På bilden ovan hittar vi åtta knappar fördelade över mittkonsollens två sidor. Tittar vi noga ser vi vilka funktioner som Mercedes-AMG GT får:

1) Körprogram med fyra eller möjligtvis fem olika karaktärer. C står förmodligen för komfort, S för sport och S+ för extra sportigt. Möjligen kan man också välja "Race" för maximal attack på bana. Symbolen längst till vänster är lite svår att tolka.

2) Start- och stoppknapp för motorn.

3) Här slår man av antispinn och ESP.

4) De elektroniskt styrda och justerbara stötdämparna verkar ha minst två valbara lägen.

5) Styrplattan till menysystemet verkar ha samma funktioner som i nyligen lanserade Mercedes C-klass. Fungerar ungefär som styrplattan på en laptopdator. Tre knappar i botten för retur, meny och ok.

6) Växelspaken fungerar också som avlastning för handen när man använder styrplattan. Lådan kan växlas manuellt med paddlarna vid ratten.

7) Radio/navigation har en manuell ratt för volym samt av/på.

8) Den här knappen tolkar vi som ett sätt att välja olika karaktär på differentialbromsen. Intressant detalj som vi gärna skulle vilja veta mer om.

9) Om man inte gillar det automatiska stopp/start-systemet så går det att avaktivera här.

10) Och slutligen hittar vi en knapp som sannolikt öppnar upp sportavgassystemet och gör V8:an ännu ljudligare.

Nya Mercedes-AMG GT har siktet inställt på det segment där Porsche 911 skär guld med täljkniv. Återstår att se om Mercedes prissättning av AMG GT gör att bilen kan konkurrera på allvar med Porsche 911-serien. Det har även cirkulerat uppgifter om att Mercedes ska använda namnet "GTS", vilket då indikerar att man skapat flera systermodeller med Mercedes-AMG GT som grund. En filosofi som Porsche länge använt till 911-modellerna.

Wow – den här inredningen var snygg. Mercedes-AMG GT ser verkligen lovande ut!
729
85
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.