Nya vapnet mot ligorna: Spårar bilarna i realtid

Lyxbilsstölderna fortsätter – och Range Rover är ett av de mest drabbade märkena. Men nu har försäkringsbolagen ett nytt vapen i kampen mot de organiserade ligorna.
Annons

Vi har tidigare skrivit om de organiserade stöldligorna som varje vecka kommer över lyxbilar i Sverige, framför allt suvar som BMW X5 och Range Rover.

Nu har försäkringsbolaget If skickat ut spårsändare till ägarna av de 40 mest stöldbegärliga bilarna. Bara några dagar efter att sändarna skickats ut stals en av bilarna.

”Hade inte bilen haft en spårsändare hade vi troligen aldrig sett röken av den igen”, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Bilen, en Range Rover Sport, hittades tillsammans med en annan Range Rover i en lastbil i Nynäshamn. Båda hade försetts med franska registreringsskyltar. Gränspolisen grep chauffören och bilarna är nu tillbaka hos sina ägare.

Enligt Göran Kellner gäller det nu att utveckla bättre system för att spåra bilarna och att försäkringsbolagen fortsätter samarbeta med biltillverkarna för att förbättra stöldskyddet. Han vill också att polisen tar fram en handlingsplan för hela Sverige.

”Vi måste en gång för alla få polisen att inse det vi redan vet, att vi aldrig kommer att kunna låsa bort de här bovarna. De måste gripas och lagföras”, säger han.

Läs också: Range Rover är biltjuvarnas nya favorit
Läs också: Biltjuvar attackerar skalstolarna i Audi RS 4

Annons
Annons
Rulla till toppen